Vanaf maandag dagen geldt een trits nieuwe regels. Belastingen en toeslagen verschuiven, regelingen lopen af, wetten gaan in. Een overzicht van de belangrijkste veranderingen.
Onderwijs
Scholen hebben van het ministerie van Onderwijs een „dringend advies” gekregen om vanaf 1 januari telefoons te weren. Hoe ze dat precies invullen, is aan de scholen zelf. Op de ene school geldt een totaalverbod, op de andere gelden ‘mobielvrije zones’.
Studenten kunnen vanaf volgend jaar een aanvullende beurs krijgen als hun ouders samen maximaal zo’n 70.000 euro per jaar verdienen, meer dan de grens van ruim 50.000 euro die nu nog geldt. Ook de bedragen van de studiefinanciering gaan omhoog.
Nog iets wat stijgt: de rente op studieschuld. Die was 0,46 en wordt 2,56 procent. De Tweede Kamer wil dat de ‘pechgeneratie’ die geen basisbeurs kreeg geen hogere rente hoeft te betalen.
Lees ook
Mobielvrije zones op scholen: ‘Ze gaan ineens met elkaar praten’
Roken en drinken
E-sigaretten mogen niet meer smaken naar bosbes, aardbeienijs of mojito. Alleen de smaak ‘tabak’ is vanaf volgend jaar nog toegestaan. Supermarkten en horecagelegenheden mogen nog een halfjaar tabak verkopen – per 1 juli moeten ze sigaretten en toebehoren uit de schappen halen. Albert Heijn doet dat al in januari.
De belasting op onder meer frisdrank, alcoholarm bier en vruchtensap gaat omhoog van 9 naar 26 cent per liter, die op mineraalwater verdwijnt juist. De accijns op alcoholische dranken stijgt met 8,4 procent. Daardoor gaat een krat bier gemiddeld 50 cent meer kosten, heeft de overheid berekend. Roken wordt ook flink duurder: een pakje sigaretten gaat van gemiddeld 9 naar 11,10 euro, shag van 17 naar 24,62 euro.
Lees ook
‘Vapers? Dat zijn eerste- en tweedeklassers’, zegt Lisa (15) met zwarte hoodie
Pensioenen, lonen en uitkeringen
Als het slotakkoord van ‘Bohemian Rhapsody’ op de radio klinkt, stijgt de AOW-leeftijd met twee maanden naar 67 jaar. In 2028 gaat de pensioenleeftijd verder omhoog. Werknemers tussen de 18 en 21 jaar gaan al pensioen opbouwen, waar die opbouw eerder in de meeste gevallen nog bij 21 jaar begon.
Het minimumloon wordt voortaan niet meer per maand, week of dag berekend, maar altijd per uur. Omdat het minimumloon uitging van een 36-urige werkweek, gaan honderdduizenden mensen die 40 uur werken er naar verwachting op vooruit.
Het minimumuurloon stijgt daarnaast van omgerekend 12,79 euro naar 13,27 euro per uur. Allerlei uitkeringen stijgen mee, zoals de WW, de WIA en de Wajong.
Alle toeslagen gaan omhoog, behalve de zorgtoeslag, die daalt omdat de tijdelijke verhoging van dit jaar vervalt. Ook de energietoeslag en het prijsplafond verdwijnen.
Lees ook
Verfoeid en gehaat, nu ineens cruciaal om de armoede te bestrijden: Rutte IV houdt de impopulaire toeslagen toch overeind
Omgevingswet
Maandag gaat de Omgevingswet van kracht, na jarenlang uitstel. Die megawet moet allerlei verschillende regels over de leefomgeving bundelen. Burgers die informatie willen opvragen of een vergunning willen aanvragen voor bijvoorbeeld een dakkapel, kunnen dat bij een nieuw digitaal loket doen.
Dat is althans de bedoeling, want een „aanzienlijk deel” van de gemeenten is nog niet klaar voor de overstap op het nieuwe ict-systeem, zeiden woordvoerders van Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) eerder deze maand tegen persbureau ANP. De VNG verwacht dat ook de achterlopers snel zullen overstappen. Andere betrokkenen vrezen ict-chaos.
Lees ook
Het zoveelste ict-drama lijkt onafwendbaar met invoering van de Omgevingswet
Achternamen
Wie vanaf 1 januari een kind krijgt, kan dat ook de achternamen van beide ouders geven. Bij de balie van de burgerlijke stand mogen de ouders zelf de volgorde van de dubbele achternaam bepalen. Eén achternaam mag ook nog steeds.
Lees ook
Ouders mogen vanaf volgend jaar hun baby een dubbele achternaam geven
Plastic
Het wegwerpbekertje op kantoor is over vier dagen verleden tijd. Ondernemers mogen ook geen bekers of bakjes met plastic erin meer meegeven aan klanten die hun eten ter plekke opeten. Doen ze dat toch, dan is de kans voorlopig klein dat ze daar problemen door krijgen. De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat de regels in sommige gevallen namelijk niet handhaven.
Lees ook
Het wegwerpkoffiekopje op kantoor is vanaf januari verboden. Of toch niet?