Miljardair Gaston Glock, bekend van het Glock-pistool, op 94-jarige leeftijd overleden

De 94-jarige Oostenrijkse Gaston Glock, uitvinder van het semiautomatische pistool ‘Glock’, is woensdag overleden. Dat maakte het door hem opgerichte wapenbedrijf ‘GLOCK’ woensdag bekend. De miljardair bracht met het wapen een revolutie teweeg in de wapenindustrie.

De maker van het populaire handwapen studeerde werktuigbouwkunde in Wenen en handelde aanvankelijk in huishoudartikelen, waaronder gordijnrails. Later ging hij ook materiaal leveren aan het Oostenrijkse leger, zoals messen en bajonetten. In 1982 won hij een aanbesteding van het Oostenrijkse leger om een vuurwapen te ontwerpen.

‘De Glock’ werd een wereldwijd succes. Niet alleen het Oostenrijkse leger, maar ook de Amerikaanse FBI en de Britse strijdkrachten zetten het 9mm-wapen in. De Nederlandse krijgsmacht heeft het pistool sinds 1994 in gebruik als het tweede standaardwapen. De populariteit heeft het wapen met name te danken aan het kunststofmateriaal, waardoor het licht in gewicht is. Daarnaast staat de ‘Glock’ bekend als betrouwbaar, gemakkelijk uit elkaar te halen en heeft het een grote kogelcapaciteit.

Hollywood-debuut

Het vuurwapen bleek ook een dankbaar object voor filmregisseurs en de muziekindustrie. Nadat het een debuut maakte in de Amerikaanse tv-serie Miami Vice, was het pistool niet meer weg te denken uit films en liedjes. De populariteit bereikte ook criminelen, wat tot veel kritiek leidde vanuit de antiwapenlobby.

Gaston Glock leidde een teruggetrokken bestaan. Hoewel hij de media ontweek, kwam hij toch uitgebreid in het nieuws toen hij een moordaanslag overleefde in 1999. Jaren later kwam hij ook weer in het nieuws door een heftige scheiding van zijn eerste vrouw Helga.