Waterstand van de Rijn bereikt piek bij Lobith

Het waterpeil van de Rijn heeft een hoogtepunt bereikt bij Lobith, nabij de plek waar de rivier Nederland binnenkomt. In de nacht van woensdag op donderdag bereikte het water een hoogte van 14,51 meter boven NAP, met soms een schommeling naar 14,52 meter. Rijkswaterstaat verwacht dat de waterstand van de Rijn op deze plek de komende dagen langzaam zal afnemen.

De piek van het waterpeil was enkele centimeters lager dan Rijkswaterstaat aanvankelijk verwachtte. De huidige waterstand van de Rijn bij Lobith is overigens geen record. In 2021 werd bijvoorbeeld een hoogte van 14,53 meter boven NAP gemeten. In 1995 stond het water nog een stuk hoger.

Woensdagavond meldde het waterschap Vechtstromen al dat het water in de Vecht bij Overijssel „een recordhoogte” had bereikt, met een waterstand van 13,14 meter boven NAP. Volgens het waterschap is dat 7 centimeter hoger dan in 1998, toen er „enorme wateroverlast” was. Ook op veel andere plekken in Nederland bereikte het water in de afgelopen drie dagen een hoogtepunt deze maand.


Lees ook
Hoogwater in Nederland: de rivieren hebben ruimte gekregen en die nemen ze nu in

De weg naar de boerderij van Mirjam Krop en haar zoon Roeland is onder water gelopen. Ze moeten met een bootje naar het vasteland.