Dit jaar maakte Vandaag een tweeluik over het onderwijs met onze voormalige onderwijsredacteur Patricia Veldhuis. Na talloze artikelen over het onderwijs te hebben geschreven, besloot ze zelf voor de klas te gaan staan en hier deelt zij haar ervaringen.
Het lerarentekort op basis- en middelbare scholen blijft maar stijgen. Patricia Veldhuis schrijft al jaren over het onderwijs en vraagt zich af: hoe kan het dat zo weinig mensen voor dit belangrijke vak kiezen? Wat gaat hier mis? Ze neemt de proef op de som en gaat ruim een half jaar lang zélf voor de klas staan.
De Nederlandse belastingadviseur Frank Butselaar is maandag opgepakt door de Amerikaanse Immigratie en Douanedienst (ICE). Dat meldt het FD. Reden voor zijn arrestatie is dat Butselaar volgens de Amerikaanse autoriteiten niet over een verblijfsvergunning beschikt. Zelf zou hij het land ook willen verlaten, meldden zijn advocaten.
Butselaar werd opgepakt vlak nadat hij werd vrijgelaten uit de federale gevangenis in Connecticut. Hij zat daar vast vanwege zijn rol bij een onjuiste belastingaangifte in de VS van de Nederlandse dj Nick van de Wall, ook wel bekend als dj Afrojack.
In 2023 werd Butselaar door Italië uitgeleverd aan Amerika, waar hij geen verblijfsvergunning heeft. Na zijn vrijlating maandagochtend werd hij door ICE-agenten opgewacht. Zijn Amerikaanse advocaten proberen Butselaar vrij te krijgen door aan ICE-functionarissen telefonisch duidelijk te maken dat de belastingadviseur juist zo snel mogelijk uit de VS wil. Hij zou volgens het FD zelfs al een vliegticket bezitten om maandagavond naar Nederland te gaan.
De advocaat van Butselaar liet maandagavond aan het FD weten dat de fiscalist teruggebracht is naar de gevangenis in Danbury. Daar valt hij onder de jurisdictie van ICE.
Creatief boekhouden
Butselaar, ook wel bekend als „fiscalist van de sterren”, adviseerde niet alleen Afrojack met zijn belastingzaken. Aan talloze beroemdheden, onder wie tv-presentatoren Linda de Mol en Jort Kelder, gaf hij advies.
In 2023 kwam naar buiten dat hij soms te „creatief” omsprong met zijn handelswijze, zo tuigde hij voor zijn klanten constructies op via brievenbusfirma’s in belastingparadijzen als Cyprus, met als doel een dubbele belastingbetaling te voorkomen.
De Nederlandse Fiod viel in 2018 al het huis van de fiscalist binnen. Dit leidde echter niet tot juridische gevolgen. De tweede keer dat een fiscale toezichthouder aan zijn deur klopte, dit keer in Italië, waar Butselaar verbleef in zijn vakantiehuis, leidde dat wel tot een arrestatie. Hij werd opgepakt op verzoek van de Amerikanen.
Een aantal maanden later, in oktober, werd hij uitgeleverd aan de VS, waar hij op voorarrest vastzat vanwege meerdere aanklachten. Hij bekende schuld aan de hulp bij een frauduleuze belastingaangifte van dj Afrojack. In februari kreeg hij 30 maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan hij er al 21 in voorarrest had doorgebracht.
Lees ook
Frank B., de ‘fiscalist van de sterren’ riskeert in Amerika jarenlange celstraf – NRC
De Europese ministers van Buitenlandse Zaken moeten dinsdag een beslissing nemen over de toekomstige relatie met Israël. Op aandringen van Nederland heeft de Europese Commissie het handelen van Israël in Gaza onderzocht en geconstateerd dat er ,,aanwijzingen zijn” dat Israël zijn verplichtingen op het gebied van mensenrechten niet nakomt. De verplichtingen zijn vastgelegd in een Associatieakkoord dat Israël met de EU heeft gesloten.
De ministers moeten nu besluiten hoe ze op die overtreding reageren. De meest vergaande optie zou zijn om het akkoord, waarin onder meer de handel tussen Israël en EU is geregeld, op te zeggen. Maar voor zo’n maatregel is een unaniem besluit van de 27 lidstaten vereist. Dat is niet haalbaar. Het opzeggen van de handelsafspraken in het akkoord zou eenvoudiger zijn omdat daar slechts een gekwalificeerde meerderheid voor nodig is, maar zelfs dat is lastig gezien de traditionele verdeeldheid in de EU als het gaat om Israël.
Er zijn ook minder vergaande opties. Zo zou Israëlische deelname aan Europese wetenschapsprogramma’s opgeschort kunnen worden. Ook kunnen lidstaten besluiten om zelf maatregelen te nemen, zoals een importstop op producten uit de Westelijke Jordaanoever.
Hulpgoederen
Eind vorige week beloofde Israël de EU om meer hulpgoederen door te laten naar Gaza. Het gaat dan om hulp via de VN en ngo’s en niet via de Israëlisch-Amerikaanse organisatie GHF. Bij de distributie via GHF vallen voortdurend slachtoffers.
De overeenkomst werd in Brussel uitgelegd als een diplomatiek succes voor EU-Buitenlandchef Kaja Kallas. De inzet van de discussie over het Associatieverdrag, heette het, was in de eerste plaats dat er weer meer hulp voor de bevolking van Gaza beschikbaar zou komen.
De timing van de Israëlische belofte was pikant, vlak voor een discussie over mogelijke repercussies. Sinds donderdag is het de vraag of Israël daadwerkelijk doet wat het heeft beloofd. Voorafgaand aan de vergadering zei Kallas tegen journalisten: ,,We zien veel belovende tekenen, maar het is duidelijk dat we meer willen zien”.
Maandag doodde Israël opnieuw Palestijnen bij distributiepunten voor voedselhulp. Ook is er, voor zover bekend, nog geen gestage stroom vrachtwagens met hulpgoederen van de VN op gang gekomen. Het is dus ook mogelijk dat de ministers deze dinsdag nog geen besluit nemen om Israël meer tijd te geven zijn belofte waar te maken.
Liveblog Crisis in het Midden-Oosten
EU neemt besluit over consequenties voor Israël over handelen in Gaza
Vorige week belde Bram Endedijk met correspondent Ine Roox die in Rome woont. Ze vertelde hoe in Italie de grote gevolgen van klimaatverandering voelbaar zijn. Maar toch, merken we op de redactie van NRC Vandaag, gaat het in het maatschappelijke debat vooral over Trump, Gaza en de oorlog in Europa. Met chef opinie Wouter van Noort buigen we ons over de vraag: hoe kan het dat het gesprek over klimaatverandering naar de achtergrond lijkt te verdwijnen?
Heb je vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze redactie via [email protected].