New York Times klaagt OpenAI en Microsoft aan vanwege gebruik artikelen voor AI

The New York Times heeft OpenAI en Microsoft woensdag aangeklaagd vanwege het gebruik van door de krant gepubliceerde artikelen voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. De krant schrijft dat daarmee sprake is van schending van auteursrecht en wijst erop dat chatbots als ChatGPT, die met behulp van „miljoenen” eigen artikelen zijn ontwikkeld, nu juist concurreren met kranten als The New York Times.

De zaak is een nieuwe stap in een oplopende juridische discussie tussen mediabedrijven en techbedrijven, over het gebruik van data voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. De krant zegt te denken een van de grootste bronnen te zijn van de data waaruit onder meer OpenAI heeft geput. Daarmee zouden inkomsten uit onder meer advertenties en abonnementen zijn misgelopen. In de aanklacht wordt gerept van „miljarden dollars aan wettelijke en werkelijke schade”.

De krant eist onder meer dat OpenAI en Microsoft’s Copilot alle modellen en gegevens die zijn ontwikkeld met materiaal van The New York Times vernietigd worden. Ook zou er een schadevergoeding betaald moeten worden. „De journalistiek van The Times is het werk van duizenden journalisten, wier werk honderden miljoenen dollars per jaar kost”, schrijft de krant. Sommige artikelen in de krant zouden letterlijk teruggevonden kunnen worden via OpenAI.

Eerder dit jaar zou de krant hebben geprobeerd een overeenkomst met Microsoft en OpenAI te sluiten, mede vanwege het gebruik van hun artikelen door de techbedrijven. „Het doel van The Times tijdens deze onderhandelingen was ervoor te zorgen dat het een eerlijke waarde kreeg voor het gebruik van zijn content”, valt te lezen in de aanklacht. Waarom die onderhandelingen stukliepen, is niet bekend.


Lees ook
OpenAI gaat uitgever Axel Springer betalen voor gebruik artikelen in chatbots

Een <strong>krantenkiosk in Düsseldorf</strong> met onder andere <em>Bild</em>, één van de kranten van Axel Springer. De uitgeverij heeft een overeenkomst gesloten met OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/new-york-times-klaagt-openai-en-microsoft-aan-vanwege-gebruik-artikelen-voor-ai.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=