Bij Holland Opera heeft Reinaert de vos ‘geen actieve herinneringen’ aan zijn streken

Even leek de première van familievoorstelling Reinaert de V. (8+) in de Amersfoortse Veerensmeederij in het water te vallen: een op afstand bedienbaar decorstuk liet het afweten. Het had een streek van vos Reinaert zelf kunnen zijn, want de slechterik uit het 13de-eeuwse dierenepos Van den vos Reynaerde doet niets liever dan anderen een loer draaien. De andere dieren aan het hof slepen hem voor het gerecht, maar steeds ontspringt hij de dans. In het humoristische libretto van kinderboekenschrijver Simon van der Geest gebeurt dit niet tegen de achtergrond van de middeleeuwse standenmaatschappij, maar in het licht van de klimaatdiscussie: de 21ste-eeuwse Reinaert scheurt in een diesel-lekkende SUV.

Zo’n politiek thema kan moralistisch uitpakken, maar die valkuil heeft Holland Opera ontweken door van Reinaert de V. geen kinderachtig goed-versus-kwaad-verhaal van te maken. Reinaert is dan wel een schurk; zijn tegenstanders zetten zelf ook hun moraal opzij. Beer Bruun (Oliver Wagstaff) wordt ondanks zijn vliegschaamte door Reinaert verleid tot een snoepreisje naar de stad Honingrad – mooie vondst! – en leeuwenkoningin Nobel (Lucie van Ree) laat zich omkopen met een geheime oliebron. Reinaerts dochter Rosseline (Josje Eijkenboom), een nieuw personage, zet zich als lid van de nieuwe generatie af tegen het schijnheilige gedrag van de oude garde, haar vader incluis. Als Reinaert beweert dat hij „geen actieve herinneringen” heeft aan zijn vermeende misdaden, is de spot met de politiek van nu compleet.

Schuimrubberen dramaturgische troef

Met een enkel decorstuk (troon en gevangenis in één) is het toneelbeeld sober. Een gemis is dat niet, want naar de expressieve schuimrubberen poppen, maskers en kostuums van Duda Paiva Company wil je blijven kijken. Als artistiek directeur en zanger Niek Idelenburg (Reinaert) zijn hoofd buigt, staren twee glimmende vossenogen je geniepig aan. De zangers en poppenspelers laveren tussen mens en dier: hier een leeuwenkop en berenpak, daar een kater met één mensenarm en één klauw. Hun treffende dierlijke motoriek maakt het helemaal af. Het flexibele schuimrubber is een sterke dramaturgische troef: ontroerend is het moment waarop Reinaerts dochter Rosseline haar handpop van een klein vosje tot een vormloze bal vouwt en aan haar vaders voeten achterlaat.

Beeld uit Reinaert de V. van Holland Opera.
Foto Ben van Duin

Met een bijna ononderbroken stroom jazzy muziek van Oene van Geel lijmt het New European Ensemble de scènes aan elkaar op klarinet, altviool, cello, vibrafoon en drums. Vinnige samenklanken spiegelen het contrast tussen iets zeggen en het tegenovergestelde doen. Vooral als de musici zich mengen onder de dieren levert dat levendige momenten op. Wanneer koningin Nobel haar onderdanen achter de tralies gooit, kermt de altviool als een vos, klinkt de klarinet als een angstige kat en dreunen de drums als een beer.

Zegevierende nieuwe generatie

Gezongen en gesproken tekst gaat onmerkbaar in elkaar over en de ritmische begeleiding houdt er flink de vaart in. Daardoor zakt de voorstelling geen moment in, al hadden er wat meer melodieuze rustpunten in mogen zitten. Voor je het weet, brult de leeuwenkoningin het al uit: de oliebron blijkt fake news en Reinaert is gevlogen. Maar waar het middeleeuwse verhaal ophoudt nadat Reinaert ertussenuit knijpt, biedt Holland Opera een andere ontknoping. Hier zegeviert Rosseline, de nieuwe generatie, en dat is toch een mooie boodschap voor het nieuwe jaar.

https://www.youtube.com/watch?v=wQ1AU_WJvnU