Nieuw tijdschrift vat de Palestijnse stem in kunstwerken

‘Anxiety’ staat er geschreven in gouden en zilveren letterballonnen. Ze zijn onderdeel van een groter werk van de Palestijnse kunstenaar Areej Kaoud. Met het isoleren van dit deel, en door de letters aan losse draadjes hangen, wordt de suggestie gewekt dat de ‘angsten’ net als de heliumballonnen elk moment kunnen wegvliegen. Kaoud, die vaak werk maakt waarin ze met taal afstanden wil overbruggen, is een van de vele Palestijnse kunstenaars van wie werk is opgenomen in het deze week verschenen blad Union Magazine.

Initiatiefnemer van het blad is de organisatie Artists and Allies of Hebron, een collectief dat haar basis heeft in Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Het kunstcollectief zal komende editie voor het eerst een aparte plek krijgen op de Biënnale in Venetië, en daar Palestijnse kunstenaars tonen.

De in Berlijn wonende Joodse kunstenaar Adam Bromberg, die het initiatief samen met de Palestijnse kunstenaar Isso Amto opzette, zegt in het Amerikaanse kunsttijdschrift The Art Newspaper dat Union Magazine gezien moet worden als een „middel voor verzet” en dat de kunstenaars „het Palestijnse volk een hart onder de riem” willen steken „in een tijd dat mensenrechten met voeten worden getreden”.

Kaoud, zelf opgegroeid in Gaza, zegt over haar werk: „Ik ben altijd voorbereid op het ergste. Dat is waarom ik in mijn werk ook zo gefascineerd ben door veiligheidsvoorzieningen.” Met haar kunst wil ze een verhaal toevoegen aan de Palestijnse geschiedenis.

Dat doet ook Hazem Harb, die archiefbeelden, kunstwerken en bijvoorbeeld planten verwerkt in fascinerende collages. Met zijn bijdrage wil hij een brug slaan tussen het verleden en het heden. Levend in diaspora kan hij niet anders dan op zoek gaan naar dialoog: „Net als mijn persoonlijke ervaring, bestaat mijn kunst in de tussenruimtes. Het probeert nieuwe verbindingen en dialogen te smeden tussen schijnbaar uiteenlopende ideeën en momenten.”

De Vlaamse fotograaf Barbara Debeuckelaere vertrok naar de Westelijke Jordaanoever om samen met de vrouwen van Tel Rumeida in Hebron het project OMM (‘moeder’ in het Arabisch) te starten. Met camera’s konden de vrouwen zelf vastleggen hoe hun ideale omgeving eruit zou zien. Over het project zelf zegt Debeuckelaere: „Het is van groot belang dat de wereld meer oog krijgt voor de systemen van apartheid waar deze vrouwen onder leven”. De queer pop-kunstenaar Bashar Murad toont de queercultuur in de Palestijnse cultuur, „omdat uniforme solidariteit de enige manier is om verder te komen. We hebben verschillende strijdtonelen nodig: Black Lives Matter, lhbtqi+, milieuorganisaties en zij die opkomen voor inheemse rechten. Kunst is de taal om dat te doen.”