‘The Holdovers’: lachen om rouw, zelfhaat en desillusie in een perfecte tijdcapsule uit de jaren 70

Leraar klassieke oudheid Paul Hunham noemt zijn leerlingen „vulgaire Filistijnen” en zijn grootste plezier bestaat eruit ze (bijna) allemaal een onvoldoende te geven. Geen wonder dat hij gehaat wordt en achter zijn rug uitgescholden voor „scheeloog”.

The Holdovers, de nieuwe film van Alexander Payne, situeert zijn verhaal eind december 1970 in een luxe kostschool, waar geprivilegieerde jongens in lange gangen kattenkwaad uithalen. Op één uitzondering na zijn ze allemaal wit, met (invloed)rijke ouders. De vreemde eend in de bijt is een Koreaanse jongen, maar die wordt dan ook gepest.

Rond de feestdagen wordt Hunham opgezadeld met de overblijvers (‘holdovers’)s die met Kerst om allerlei redenen niet naar huis kunnen. Uiteindelijk blijft hij met eentje over, de passief-agressieve Angus Tully; zwarte kokkin Mary Lamb verzorgt de maaltijden.

The Holdovers ziet eruit als een ‘objet trouvé’ uit 1970: met ouderwetse logo’s van de filmmaatschappij, gekraak op de geluidsband en af en toe een vuiltje of krasje in beeld. Het beeldformaat is 1.66:1, dat in de jaren zeventig in zwang was, het geluid is simpel stereo en er zijn zelfs overnametekens te zien, toen een signaal voor operateurs om een nieuwe filmspoel op te zetten.

The Holdovers is een bedrieglijk eenvoudige film gedraaid in een bedrieglijk eenvoudige stijl, waarbij de camera alleen beweegt als daar aanleiding voor is. Hoogtepunt is een doordringende close-up van Angus die een monoloog over zijn vader houdt, waarbij de camera heel langzaam uitzoomt. Een heel snelle uitzoom à la The Graduate (1967), stilistisch een van de voorbeelden van The Holdovers, is dan weer erg grappig. Alle buitenscènes spelen zich af in de sneeuw, onder grijze luchten. De kostschool waar de film opgenomen werd, ziet er nog net zo uit als in de jaren zeventig, waarbij vooral Mary’s keuken – haar domein – en kamer een eigen karakter krijgen.

https://www.youtube.com/watch?v=kDlCQoC7A1I

Lees ook
een interview met regisseur Alexander Payne: ‘De vastgedraaide man in crisis is mijn sjabloon’

Een kerstgezin: <strong>Dominic Sessa </strong>(links)<strong>, Paul Giamatti </strong> (midden) en <strong>Da’Vine Joy Randolph</strong> in <em>The Holdovers</em>.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/ac280c298the-holdoversac280c299-lachen-om-rouw-zelfhaat-en-desillusie-in-een-perfecte-tijdcapsule-uit-de-jaren-70.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Er is een aantal bekende genre-elementen in <em>The Holdovers</em>, zoals de strenge leraar en de bokkige puber die nader tot elkaar komen, maar Payne en scenarist David Hemingson geven er een eigen draai aan, met de bekende Payne-humor als toefje slagroom. </p>
<p>De acteurs zijn geweldig, vooral de reactieshots van Paul Giamatti, met wie Payne voor het eerste sinds <em>Sideways</em> (2004) weer samenwerkt. Het knappe scenario doseert zijn onthullingen perfect, waardoor een rijk geschakeerd verhaal ontstaat over racisme en wit privilege – de meeste witte leerlingen hoeven niet naar Vietnam – rouw, zelfhaat en desillusie. Zelfs de kritiek op het privilege van de rijken wordt weer van een nieuwe laag voorzien. <em>The Holdovers</em> pelt de personages langzaam af om hun menselijke kern te onthullen: wat ligt er onder hun laag sneeuw?</p>
<p> <dmt-util-bar article=