COA mag alsnog tweehonderd asielzoekers opvangen in hotel in Uden

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) mag maximaal tweehonderd asielzoekers en statushouders alsnog opvangen in een Van de Valk-hotel in Uden. Dat heeft de bestuursrechter in Den Bosch vrijdag besloten in een kort geding, bevestigt een woordvoerder van de rechtbank Oost-Brabant aan NRC.

Terwijl de eerste asielzoekers al bij het hotel waren gearriveerd, zette de rechter woensdag plots tijdelijk een streep door de vergunning voor de opvang. Omwonenden waren naar de rechter gestapt omdat de vergunningverlener, de gemeente Maashorst, hun maandag ingediende bezwaar nog niet had beoordeeld. De rechter koos hun kant: hij vond het onrechtvaardig de asielopvang in Uden aan de bewoners te presenteren als „een voldongen feit”.

Nu krijgt het COA alsnog groen licht. Dat is wel gekoppeld aan een aantal voorwaarden, meldt persbureau ANP, vrijwel allemaal met betrekking tot het veiligheidsgevoel van omwonenden. Zo moeten Udenaren iedere week in een overleg ruimte krijgen om hun zorgen te uiten en de gemeente Maashorst moet zorgen voor intensief toezicht rond het hotel.