Toen huurders van huisbaas Cees van Leeuwen klaagden, zaten ze opeens in de kou

Een koude, natte Kerst – zonder gas en elektra? Met een verhuurder als Cees van Leeuwen weet je het maar nooit, verzucht José Gonzales.

De Spanjaard huurt een half appartement in één van de monumentale panden van de voormalig staatssecretaris aan de Keizersgracht in Amsterdam. Hij is he-le-maal klaar met zijn huisbaas Van Leeuwen. Gonzales en zijn huisgenoot zijn in de kou gezet omdat ze naar de huurcommissie zijn gestapt om een huurverlaging af te dwingen.

Na die stap begon de ellende, vertelt de Spanjaard. Ineens had hij geen elektriciteit meer. En daarna werd ook het gas afgesloten. Wie dat had gedaan, had hij niet gezien. De meterkast, waar de aansluitingen in zitten, bleek dichtgeschroefd. De huurders moesten vervolgens honderden euro’s betalen aan loodgieters en elektrabedrijven om weer licht en verwarming in hun kamers te hebben. Dat gebeurde daarna nog een aantal keer.

huurderJosé Gonzalez De hele week zaten we in het donker en zonder warm water

De laatste keer dat hij zonder warmte en stroom zat, was in november, vertelt Gonzales. Zijn moeder van 70 was net een weekje over uit Spanje. „De hele week zaten we in het donker en zonder warm water. Mijn moeder kon niet eens fatsoenlijk douchen.”

Donderdag diende – ondanks de intimidaties van Van Leeuwen – zijn zaak en die van zijn huisgenoot bij de huurcommissie. Die moet beslissen of ze inderdaad de afgelopen maanden veel te veel huur hebben betaald.


Lees ook
Hoe oud-staatssecretaris Cees van Leeuwen sjoemelt met de regels, huurders intimideert en ruziet met de gemeente

Hoe oud-staatssecretaris Cees van Leeuwen sjoemelt met de regels, huurders intimideert en ruziet met de gemeente

Bij een inspectie van hun appartement medio november constateerde een onderzoeker van de huurcommissie onder meer kieren en tochtgaten, niet sluitende ramen, een „ernstig lekkende” stortbak, een kapotte oven, een badkamer met „kapotte tegels”, niet werkende afzuiging en flinke „vocht- en schimmelplekken”. De maximaal redelijke kale huur – volgens de rapporteur van de huurcommissie: 476,84 plus gas en elektra – in plaats van het all-in tarief van 1.950 euro per maand dat Gonzales nu betaalt. Ook de huur van zijn huisgenoot moet omlaag, vindt de rapporteur – van 1.200 euro all-in naar 467,40, plus bijkomende kosten.

In april van dit jaar beschreef NRC uitgebreid de malafide verhuurpraktijken van Van Leeuwen, die in 2002 kortstondig staatssecretaris was van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen voor de LPF. Daarna runde hij een advies- en wervingsbureau en timmerde hij aan de weg als huisjesmelker van tientallen kamers en etages in onder meer Amsterdam en Leiden en als exploitant van illegale Airbnb-appartementen.

Opvliegend karakter

Van Leeuwen weet de vele aanvaringen die hij had met huurders aan misverstanden en aan zijn opvliegende karakter. Ook was hij boos op de gemeente Amsterdam, die een eerzame vastgoedbezitter zoals hij met „regelfetisjisme” en „onevenredig misbruik van overheidsmacht” voortdurend dwars zat.

Uit verhalen van een aantal van zijn huurders blijkt dat Van Leeuwen zijn werkwijze sindsdien weinig heeft veranderd. Zo appte hij aan een van de Spaanse huurders dat hij overwoog om belastende informatie over de man door te geven aan de Belastingdienst. Ook blijft hij te veel huur vragen voor gebrekkige kamers en appartementen. Uitspraken van de huurcommissie negeert hij. Zo krijgt een voormalig huurder nog ruim 13.000 euro van Van Leeuwen nadat de huurcommissie eerder dit jaar diens huurprijs met terugwerkende kracht verlaagde van 770 euro naar 182,79 euro. De huurder wacht al maanden op dat geld.

Als NRC Van Leeuwen belt na afloopt van de zitting van de huurcommissie om te vragen hoe het zit met het afsluiten van gas en elektra, gooit hij direct de hoorn erop. Op mails en apps reageert hij niet.

‘Niet zo handig’

Outman Mgharbi, de vastgoedbeheerder die namens Van Leeuwen het woord voerde bij de huurcommissie, neemt wel op, maar zegt vanwege „wettelijke geheimhouding” niet te kunnen reageren. Van het afsluiten weet hij niets, zegt hij, wel van „enkele storingen”. Mgharbi: „Die proberen we goed te verhelpen.” Inhoudelijk kan hij verder niets zeggen. „Je moet echt bij Cees zijn,” zegt hij. Dat die de hoorn erop gooit noemt hij „niet zo handig”.

Het ergste vindt huurder Gonzales dat zijn huisbaas het merendeel van zijn tijd in zijn tweede huis in Spanje verblijft. „Hij zit lekker in mijn land terwijl hij ons hier uitknijpt!”

Over drie weken doet de huurcommissie uitspraak.



Leeslijst