VN-rapporteur: woningnood komt door de overheid, niet door migranten

De huisvestingcrisis van Nederland is geen migratiecrisis. Dat heeft de speciaal rapporteur van de Verenigde Naties voor geschikte huisvesting donderdag gezegd aan het eind van zijn bezoek aan Nederland, schrijft persbureau ANP. Het tekort aan woningen is volgens hem de schuld van de Nederlandse overheid, die de huisvesting niet zou beschermen.

Volgens rapporteur Balakrishnan Rajagopal worden migranten te vaak als schuldigen aangewezen. „Het is een crisis die voortkomt uit een reeks slechte beleidskeuzes.” Volgens de rapporteur zijn asielzoekerscentra en het aanmeldcentrum in Ter Apel dan ook vol wegens overheidskeuzes. De overheid heeft volgens hem ten onrechte aangestuurd op lage capaciteit. Daar komt bij dat er achterstanden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst zijn, en gemeenten terughoudend zijn om te helpen.

De tijdelijke locaties „zijn overbevolkt, de hygiënische toestand laat er te wensen over, mensen krijgen maar moeilijk toegang tot medische voorzieningen, raken vervreemd van de samenleving, enzovoort”, verklaart Rajagopal.

Rajagopal stelt dat door de sluiting van het ministerie van Volksgezondheid en Ruimtelijke Ordening, en doordat de overheid de huisvesting aan commerciële bedrijven heeft overgelaten, het recht op adequate huisvesting uit het oog is verloren. Hij wil dat het recht op een goede woning wordt opgenomen in de grondwet.


Lees ook
Arbeidsmigranten huisvesten stuit bijna overal in Nederland op weerstand. Omwonenden willen geen ‘Polenhotel’ in de buurt

Arbeidsmigranten aan het werk bij A.S. De Boer.


Leeslijst