Steeds meer minderjarige vluchtelingen komen in hun eentje naar Nederland

Het aantal minderjarige vluchtelingen dat zonder familie naar Nederland komt, is in 2023 gegroeid naar 5.400. Een jaar eerder ging het om 4.200 jongeren. Dat meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum van de Rijksoverheid (WODC) donderdag. In 2021 kwamen 2.200 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers) naar Nederland.

Pieken als dit jaar zijn niet ongekend, aldus het WODC, dat erop wijst dat bijvoorbeeld in het jaar 2000 meer dan 6.700 amv’ers naar Nederland kwamen. Destijds ging het vooral om jongeren uit Sierra Leone, Angola en Guinee. Vorig jaar waren het vooral jongeren uit Syrië, Eritrea, Afghanistan en Somalië, Jemen, Soedan en Irak.

Volgens het WODC komt de huidige piek mogelijk doordat er „steeds meer landen van herkomst zijn waar het onveiliger is geworden, bijvoorbeeld door oorlogen en etnische conflicten”. Ook trekken jongeren de afgelopen jaren vaker door van Oost- naar West-Europa, omdat ze zich in het oosten minder veilig voelen. Minderjarigen kunnen niet teruggestuurd worden naar het land van binnenkomst in de EU.

Dat jongeren specifiek naar Nederland komen, besluiten ze doorgaans pas onderweg en op basis van tips. Ze horen vaak dat het in Nederland veilig is en dat er toekomstmogelijkheden zijn wat betreft onderwijs en werk. Ook speelt het een rol of familie of veel landgenoten al in Nederland zijn.


Lees ook
Jemeniet Mezib werd meerderjarig en moest ineens alles zelf regelen

Jemeniet Mezib werd meerderjarig en moest ineens alles zelf regelen


Leeslijst