N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Buitenlandse literatuur
Persis Bekkering
- Catherine Lacey: Biography of X
Fictieve biografie van de ongrijpbare kunstenares X, opgetekend door haar weduwe. Een intrigerende roman vol dubbele bodems en valluiken; een spiegel voor het post-truth tijdperk.
- Ingeborg Bachmann: Doodsoorzaken
Drie romans in één bundel, in een uitstekende nieuwe vertaling. Bachmanns vrouwelijke protagonisten desintegreren geestelijk en talig in een verstikkende mannenwereld. Vooral Malina is een briljant, koortsachtig zelfportret.
- Emma Cline: De gast
Lome vertelling over een jonge escort, die zich zo goed kan vormen naar de verlangens van de ander dat ze zelf nauwelijks nog bestaat. Teder, schrijnend portret van een jonge vrouw anno nu.
- Astrid Roemer: DealersDochter
Een meerstemmig portret van Surinamers na de onafhankelijkheid. Heden en verleden vloeien in elkaar over in verbluffend proza. Compacter dan Roemers vorige romans, maar van nog hogere intensiteit.
- Annie Ernaux: De jongeman
Een relatie met een veel jongere man doet Annie Ernaux haar eigen jeugd herbeleven. Elke plek in het landschap is al gekleurd met herinnering. Een volmaakt kleinood over tijd, herinnering, schaamte, klassenverschillen.
Peter de Bruijn
- Richard Taruskin: Musical Lives and Times Examined. Keynotes and Clippings, 2006-2019
De laatste, vaak meeslepende bespiegelingen van de briljante auteur van The Oxford History of Western Music, die vorig jaar overleed.
- Geoff Dyer: De laatste dagen van Roger Federer. En andere eindes
De schrijver ziet gracieus het onherroepelijk voortschrijden van de tijd onder ogen in vrolijk stemmende essayistiek.
- Peter Cowie: God and the Devil. The Life and Work of Ingmar Bergman
Filmcriticus die het werk van Ingmar Bergman decennia volgde, zet zijn niet geringe kennis beknopt en kundig op een rij.
- Jeremy Eichler: Echo van de tijd. De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in klassieke muziek
Klassieke muziek als lieux de mémoire voor het herdenken van WOII in een origineel en belangrijk boek.
- Tobias Becker: Yesterday: A New History of Nostalgia
Waarom een roze blik op het verleden een voedingsbodem van rancune kan zijn, maar ook een bron van eindeloze creativiteit.
Non-fictie
Jonasz Dekkers
- Prof. Soortkill: Smibologie Vol 1. Each one teach one
Prof. Soortkill is wijsgeer, schrijver en columnist. ‘Representing’ de Bims (Bijlmer) vertelt hij op geheel eigen, smibologische manier over hoe je de wereld het best kan navigeren als younging van kleur. Voor iedere aspirant smiboloog. (Smib = Bims achterstevoren).
- Frank Nellen: De onzichtbaren
Frank Nellen schreef een meeslepende, jongensboekachtige roman, tegen een decor van Oekraïne in de jaren negentig. Socialisme is een gevallen ideaal, Lenin enkel nog een betonnen standbeeld. Door de ogen van boerenjongen Dani, beschrijft Nellen in heerlijk nuchtere zinnen een leven in de ban van vriend en idool Pavel.
- Albert Camus: Bruiloft, De Zomer
Zijn ‘eerste probeersels’ uit 1936 (toen hij 23 was), in een nieuwe vertaling van Eva Wissenburg, die de geweldig lyrische toon van Camus zorgvuldig bewaakt. Na het lezen wil je direct naar Algiers afreizen om zelf die zilte levenslust op je wangen te voelen branden.
- Martha Claeys: Trots. Filosofie van een emotie
Trots, niet als een pauw die zijn eigen veren niet kan zien, maar als kritische, pijnlijke zelfliefde. Solide pleidooi van een jonge filosofe uit Vlaanderen voor de herwaardering van de emotie. Na de verkiezingen zeer relevant.
- George Orwell: Over nationalisme
In zijn inleidende essay betoogt Bas Heijne met Orwell dat het eerste slachtoffer van het naar binnen gekeerde nationalisme zelfkritiek is. Heijne pleit vurig voor een blik in de spiegel.
Buitenlandse literatuur
Margot Dijkgraaf
- Connie Palmen: Voornamelijk vrouwen
Zelfportret in twaalf portretten: een van onze eigenzinnigste schrijvers ontleedt het werk van elf vrouwen en één man, en en passant zichzelf. Scherp, kernachtig en onverschrokken.
- Lola Lafon: Als je naar dit lied luistert
Een nacht in het Achterhuis. Prachtig persoonlijk essay van deze Franse schrijfster, voor wie een nacht in het Anne Frank Huis de weg opent naar haar eigen Joodse familiegeschiedenis.
- Adania Shibli: Een klein detail
Obsessieve literaire zoektocht naar de moord op een meisje in de Negevwoestijn en een krachtige verbeelding van hoe oorlogsgeweld en waanzin onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn. Schokkend en onverteerbaar.
- Niña Weijers: Cassandra
Slim, onderzoekend, persoonlijk essay over de nooit opgehelderde dood van een jonge vrouw in Almere. True crime zoals je het nooit eerder las.
- Jean-Baptiste Andrea: Veiller sur elle
Spannende, onderhoudende en ontroerende pageturner over het leven van een fictieve beeldhouwer in Italië. Prix Goncourt 2023. Aanrader voor wie (ook niet perfect) Frans leest.
Maarten Doorman
- Heinrich Heine: Ideeën. Het boek Le Grand
Onnavolgbare autobiografie van de eerste levenshelft onder tromgeroffel van de Franse tamboer-majoor Le Grand. Elke zin is een schijnbeweging, achter elke alinea loert spot.
- Lorraine Daston: Rules. A Short History of What We Live By
Met een onderscheid tussen ‘dunne en dikke regels’ brengt de vermaarde historicus bewonderenswaardig orde aan in een kakafonie van regels.
- Friedrich Nietzsche: Dat alles ben ik. Gedichten
Hysterisch geschetter of diepzinnig zingen, verheven lied of geniale muziek? Het was hoe dan ook de hoogste tijd voor een vertaling van Nietzsches gedichten.
- Bart Slijper: Elk woord ging ademhalen. Het leven van de dichter Martinus Nijhoff
Biografie van een ongrijpbaar mens. Op de achtergrond klinkt psalmgezang en een orgeltje van het Leger des Heils.
- Hannah Carlson: Pockets. An Intimate History of How We Keep Things Close
Als ik de loftrompet mocht steken over maar één boek was dit het. Briljant idee om de geschiedenis van de zak te schrijven.
Literatuur
Judith Eiselin
- Rob van Essen: Ik kom hier nog op terug
Wat we willen, hoe we worstelen, wat we worden: wervelende, geestige en ook wel wrange roman over opgroeien in de Bible Belt, een Opperwezen dat misschien bestaat en nog veel meer.
- Frank Nellen: De onzichtbaren
‘Niets aan de hand, kameraad,’ klinkt het door de telefoon als in het voorjaar van 1986 dorpsbewoners nabij Tsjernobyl bezorgd bellen naar hun bestuur vanwege een wolk aan de horizon. Maar is er in de Oekraïne ooit niets aan de hand? Nellen vertelt een indringend verhaal over het verbod op vertellen.
- Jean Hanff Korelitz: De nakomer
Smeuiige satirische roman over een welgestelde Joodse familie de afgelopen halve eeuw in New York. De jongste generatie wil elkaar het liefst ontlopen, hetgeen niet gaat.
- Margaret Kennedy: Picknick bij maanlicht
Onuitstaanbare naturen gaan in de ruige natuur ten onder, onder meer aan de conventies van de Britse klassenmaatschappij. Roman uit 1950 die doet denken aan de Cazalets-serie van E.J. Howard.
- Sacha Bronwasser: Luister
Lekkere ingenieuze puzzelroman over zien en kijken, horen en luisteren rondom een au pair bij een Parijs gezin in de jaren tachtig.
Literatuur
Rob van Essen
- Bret Easton Ellis. Scherven
Seriemoord, verveling, onzekere adolescenten – Easton Ellis laat zien dat hij het nog steeds kan in een lijvige roman waarin hij terugkeert naar zijn jeugd in de jaren tachtig.
- Paul Harding: Dit andere paradijs
Briljant geschreven episch verhaal over een groepje outcasts op een eilandje voor de Amerikaanse kust, zo’n honderdvijftig jaar geleden.
- Sebastian Barry: De verre voortijd
Meesterstilist Barry laat weer zien wat hij kan in een wurgend, meeslepend verhaal over een oud-rechercheur die betrokken raakt bij een oude zaak die hem persoonlijk raakt.
- Rebecca Makkai. Ik heb een paar vragen voor je
Docente keert terug naar haar oude kostschool. Whodunit over een oude moord maar tegelijkertijd meer dan dat, en actueler dan dat.
- Katherine Mansfield. Het tuinfeest en andere verhalen
Terechte heruitgave van een bundel meesterlijke verhalen. De beste doen niet onder voor Tsjechov of Joyce. Virginia Woolf was jaloers op haar talent.
Kester Freriks
- Karl Ove Knausgård: De vogels van de hemel
Teder geschreven novelle over drie generaties vrouwen, grootmoeder, moeder en kleindochter, die elkaar proberen te begrijpen, en zo de greep op het leven willen behouden.
- Cees Nooteboom: De danser en de monnik. Dagboeken 1970-1995
De reisschrijver, dichter en romancier noteert in zijn journaal openhartig en soms met subtiel venijn over zijn ambitie een grote roman te schrijven, à la Mulisch. En passant schetst hij een schitterend tijdsbeeld.
- Jonathan Raban: Father and Son. A memoir
Aangrijpend herinneringsboek over de gevolgen van een beroerte van de vooraanstaande Brits-Amerikaanse reisschrijver, met de zorg van dochter Julia als grote troost.
- Kerstin Ekman: Wolvenkoorts
Briljante, korte en actuele roman met de allure van een thriller over de liefde van een jager annex boswachter voor een wilde wolf, die hij Hogepoot noemt. Nooit beter werd de liefde-haatverhouding tussen mens en wolf beschreven.
- Tarjei Vesaas: De kiem
Nooit de Nobelprijs gewonnen, deze auteur met een imposant oeuvre, wel verdiend, zeker met deze roman uit 1945. Een man die op de vlucht is voor zijn verleden stort een hechte dorpsgemeenschap in een onpeilbaar diep afgrond van rancune, haat en zelfdestructie.
Non-fictie
Bart Funnekotter
- Bas von Benda-Beckmann: Het kleedje voor Hitler. Een familiegeschiedenis
Prachtige geschiedenis van een Duitse familie en haar naziverleden.
- Martin Bossenbroek: De Zanzibardriehoek. Een slavernijgeschiedenis, 1860-1900
Indringend boek over de vergeten slavenhandel in Oost-Afrika: terechte winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs.
- Peter Frankopan: De transformatie van de aarde. Een nieuwe wereldgeschiedenis
Belangrijkste boek van het jaar: hoe weer en klimaat de geschiedenis hebben vormgegeven.
- Christopher Clark: Europese lente. De strijd voor een nieuwe wereld, 1848-1849
Over het jaar dat sociale onrust Europa in vuur en vlam zette.
- William Boyd: The Romantic
De meeslepende verzonnen (!) biografie van schrijver, bierbrouwer en avonturier Cashel Greville Ross (1799-1882) – Boyds beste roman sinds Any Human Heart.
Arnold Heumakers
- Benjamin Labatut: De maniac
Door de stemmen van geliefden, vrienden en collega’s leren we deze menselijke computer kennen, immer ongrijpbaar, overal fascinerend. Originele biografie van een geniaal wiskundige.
- Arnon Grunberg: Waarheidsliefde en biefstuk. Essays over lezen en schrijven
Fraaie leergang van vele tientalen essays. Aan de hand van andermans werk verkent de schrijver de mogelijkheden van de literatuur. De lezer kijkt mee over de schouder en geniet van Grunbergs analytisch vernuft.
- Friedrich Nietzsche: Voorbij goed en kwaad. Voorspel voor een filosofie van de toekomst
Nietzsche op de toppen van zijn kunnen. Altijd een subliem, dus ook stekelig genoegen.
- Louis-Ferdinand Céline: Oorlog
Céline bijzonder op dreef in een van zijn teruggevonden manuscripten. Na verwonding op het slagveld herstellen in het hospitaal met blowjobs en gekanker. Virtuoos vertaald.
- Sacha Bronwasser: Luister
Even spannende als ingenieuze roman. Een actuele lofzang op de literaire verbeelding via au pairs, Parijs, terrorisme, fotografie en grensoverschrijdend gedrag.
Rosan Hollak
- Elizabeth Hardwick: Verleiding en verraad. Vrouwen en literatuur
Prachtige, inlevende essays over beroemde vrouwen en hun worsteling met het schrijverschap.
- Olga Tokarczuk: De tedere verteller. Essays
Over schrijverschap dat volgens de Nobelprijslaureaat stoelt op verbondenheid met de wereld.
- Herfried Münkler: Marx, Wagner, Nietzsche. Het tijdperk van de revoluties
Fabuleuze ideeëngeschiedenis over de overtuigingen en obsessies van drie grootheden uit de 19de eeuw.
- Raymond Carver: Een kleine weldaad
Perfecte vertaling van alle verhalen van de Amerikaanse grootmeester van het korte verhaal.
- Sacha Bronwasser: Luister
Intrigerend verhaal over een au pair in Parijs, over de impact van fotografie en de relatie van een jonge student met een enigmatische kunstdocent.
Non-fictie
Menno Hurenkamp
- Maxim Februari: Doe zelf normaal. Menselijk recht in tijden van datasturing en natuurgeweld
Nu de rechtsstaat als linkse hobby wordt bijgezet, ademt ook recente maatschappijkritiek al bijna geschiedenis.
- Martin Wolf. De crisis van het democratisch kapitalisme
Dat geldt ook voor deze scherpzinnige, geëngageerde politieke en economische kritiek, die méér biedt om je boos en bezorgd over maken.
- Sarah Bakewell. De humanisten. Dromers, denkers en onderzoekers die de wereld veranderen
Troost is er in deze liefdevolle geschiedenis van het humanisme, die suggereert dat het misschien nog niet te laat is.
- Jeanette Winterson. Night side of the river. Ghost stories
Wanneer alle geklets over ‘de menselijke maat’ u de keel uitkomt, lees als genezing deze verhalen over de geesten en verschijningen die lachen om onze maat: Edgar Allen Poe via 5G.
- Hans van Pinxteren. Hoe ouder, hoe vrolijker. Beschouwingen en verhalen over reizen en verdwalen, schrijven en vertalen, liefde en vriendschap
Waarom is er tenslotte geen wet die verbiedt dat mensen boeken schrijven voor ze er een paar vertaald hebben? Zodat je daarna schrijft zoals vertaler Hans van Pinxteren in deze bundel: knisperende, sprankelende taal op weg naar het einde.
Literatuur
Toef Jaeger
- Teju Cole: Trilling
Briljante roman in portretvorm over de onoverkomelijke relatie tussen verhalen en geweld.
- Zadie Smith: Charlatan
Een verhaal is geen verhaal, ook niet als het van Dickens komt. Smith geeft ook nog eens een voortreffelijke samenvatting van de Britten die liefde niet als hartstocht zien, maar als een optelling, een samenvoeging.
- Honorée Fanonne Jeffers: De liefdesbrieven van W.E.B. du Bois
W.E.B. du Bois in fictievorm en over hoe geschiedenis kan ziek maken, en ook cynisch over de hypocrisie waarin we leven.
- Paul Lomani Tsibamba: Ngando en andere verhalen
‘Dat je de lucht niet kan zien, betekent niet dat die niet bestaat.’ Niets aan toe te voegen
- J.M. Coetzee: De Pool
Niemand is bestemd, lees je in De Pool, terwijl de auteur per boek minder geloof lijkt te hechten aan de macht van kunst. Wat dan overblijft is totale machteloosheid.
Non-fictie
Sjoerd de Jong
- Kees Schuyt: Begrensde tolerantie. Over verdraagzaamheid, onverdraagzaamheid en het ondraaglijke
Voorbeeldige intellectuele geschiedenis van het begrip tolerantie van een van Nederlands bekendste sociologen. Waarom het begrip onmisbaar is voor een democratische rechtsstaat.
- P.J. Benoit: Reis naar Suriname. Beschrijving van de Nederlandse bezittingen in Guyana
Prachtige (en omvangrijke) facsimile uitgave van negentiende-eeuws reisverslag met beroemde lithografieën. Met verhelderende inleiding van Suriname-specialist Carl Haarnack en Garrelt Verhoeven.
- Derek Penslar: Zionism: An Emotional State
Uitmuntende, beknopte analyse van het historisch zionisme en de verschillende emoties die het begrip bij voor- en tegenstanders oproept. Zakelijk en genuanceerd.
- Mark Sedgwick: Traditionalism. The Radical Project for Restoring Sacred Order
Gedegen overzicht van reactionaire cultuurkritiek uit de vroege twintigste eeuw die nu een herwaardering beleeft bij extreemrechts van Rusland tot de VS en Nederland.
- Placied Tempels: Bantoe-filosofie
Nieuwe editie van klassiek, geruchtmakend en omstreden boek van Belgische missionaris over Afrikaanse filosofie (die opvallend veel zou lijken op christelijke metafysica).
Literatuur
Sebastiaan Kort
- Ota Pavel: Hoe ik de vissen ontmoette
De hartverwarmende, ontwapenende memoires van een Tsjechische pechvogel, opgehangen aan de vissport. De (her)ontdekking van het jaar en een boek dat ik iedereen gun.
- Arnon Grunberg: Waarheidsliefde en biefstuk. Essays over lezen en schrijven
Humor maar ook veel stijlvolle ernst in Grunbergs verzamelde essays over schrijven en schrijvers. Een stoomcursus betekenis toekennen aan literatuur.
- Bregje Hofstede: Oersoep
Wild en hoogst expressief is Hofstede in deze roman, waarin de letters soms op z’n Van Ostaijens over de pagina dansen omdat er zoveel over geboorte, drugs en dood gezegd moet worden.
- Elvis Peeters: De tijden
De shock novelist uit Vlaanderen toont zich van zijn warmste kant en legt in een bezielde generatieroman bloot waar het zo ongeveer mis ging met ons, westerlingen.
- Koen Peeters: Georges
James Joyce, Stalin en een verwaterde studentenvriendschap in een boek waarin alles met elkaar te maken moet hebben.
Michel Krielaars
- Antonio Scurati: M. De laatste dagen van Europa
Derde deel van een romancyclus over Mussolini, die laat zien hoe eenvoudig het voor een slimme populist is om de macht te veroveren.
- Sergej Dovlatov: Omtrekkende bewegingen. Vier romans
De literaire erfenis van een komische Russische schrijver, die als geen ander de Russische chaos weet te verwoorden.
- Paul Auster: Baumgartner
Speelse roman over de verwerking van verdriet en rouw, waarin Auster zijn vertrouwde thema’s nog eenmaal behandelt.
- Drago Jancar: Bij het ontstaan van de wereld
Roman over het Joegoslavië van de jaren zestig, waarin alle etnische spanningen van later zich al aankondigen. Sprookjesachtig verteld door een puberjongen.
- Georgi Gospodinov: Schuilplaats voor andere tijden
Postmoderne roman over het gevaar van nostalgie dat het populisme mogelijk maakt.
Non-fictie
Jeroen van der Kris
- Martin Bossenbroek: De Zanzibardriehoek. Een slavernijgeschiedenis, 1860-1900
Op spannende wijze beschrijft de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs hoe het brengen van beschaving en winstbejag in Oost-Afrika hand in hand gingen.
- Karin Amatmoekrim: In wat voor land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet
Biografie van Surinaamse schrijver en essayist Anil Ramdas is eigenlijk een boeiend boek over Nederland in de afgelopen decennia.
- Bas von Benda-Beckmann: Het kleedje voor Hitler. Een familiegeschiedenis
Via zijn fascinerende familie komt de auteur in alle uithoeken van het Derde Rijk. Met een hoofdrol voor tante Luise die getrouwd was met één van Hitlers trouwste generaals.
- Gert Oostindie: Rekenschap. Het koloniale verleden van Nederland, excuses en herstel
Beknopt beschrijft de auteur hoe het denken over het koloniale verleden de afgelopen decennia is veranderd, daarbij kritisch kijkend naar zijn eigen rol daarin.
- Cathalijne Boland: Reuchlins reis. De Holland-Amerika Lijn en de landverhuizers
Meeslepend boek over de wereld van de Rotterdamse redersfamilie achter de Holland-Amerika Lijn.
Jeugdliteratuur
Mirjam Noorduijn
- Yorick Goldewijk: Duizend & ik
Claustrofobische jeugdroman over de meeslepende zoektocht van het meisje Acht naar zichzelf en een onbekende ander. Zit ze gevangen in een dystopische nachtmerrie? In een Matrix-achtige computersimulatie? Een hallucinante leeservaring.
- Mohana van den Kroonenberg: Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt
Even hilarisch als ontroerend kinderboekenavontuur waarin een zevenjarige zijn babyzusje in het park verstopt, maar vergeet waar. Stuiterend tussen fantasie en werkelijkheid begint het jongetje een zoektocht en leert de wereld kennen.
- Ted van Lieshout: Rozen voor de zwijnen. De minstens 100 spreekwoorden van Bruegel
Ludieke ontdekkingstocht door Bruegels De verkeerde wereld (1559) en alle honderd spreekwoorden die hij daarop uitbeeldde, in de vorm van een vrolijk makend, fantasievol beeld- en taalspel.
- Koos Meinderts: Zebedeus en het ganzenbord van Wisse
In dit met weemoed besprenkelde geestige kinderboek speelt Zebedeus de Beer aarzelend maar gewetensvol een spel levend ganzenbord, onder het motto ‘ik wil weten hoe ik afloop’.
- Erna Sassen: Neem nooit een beste vriend
Ongemeen grappig en taboedoorbrekend stream of consciousness-verhaal van een razende zeventienjarige vmbo’er die onze wereld niet begrijpt, met eenzaamheid als onderliggend thema en evocatieve illustraties.
Buitenlandse literatuur
Margot Poll
- Javier Zamora: Solito
Aangrijpend autobiografisch verhaal van Salvadoriaans-Amerikaanse dichter die op negenjarige leeftijd ‘onbegeleid’ naar de VS vluchtte om na vijf jaar met zijn ouders herenigd te worden. Voor iedereen die denkt te weten wat het betekent ‘migrant’ te zijn.
- Maral Noshad Sharifi: Citroeninkt
‘Naar mensen met een migratieachtergrond wordt nog steeds gekeken met een blik van: wat doe jij hier?’ Lees voor nog meer kennis deze autobiografische parel waarin Noshad Sharifi laat zien hoe het voor haar alter-ego Talar en haar getraumatiseerde ouders is om migrant te zijn in Nederland.
- Elsa Morante: De geschiedenis
De niet te missen klassieker van Elsa Morante (1912-1985) over hoe gewone mensen in Rome de Tweede Wereldoorlog overleefden, was in het jaar van verschijnen aanleiding voor kinnesinne, ongefundeerde kritiek en discriminerende vooroordelen.
- Natalia Ginzburg: Familielexicon
Geniale autobiografische roman waarin geen woord verzonnen is, aldus Ginzburg (1916-1991) die haar antifascistische, Joodse familie en hun vrienden laat mopperen, zingen en discussiëren in het Italië van Mussolini.
- Barbra Streisand: Mijn naam is Barbra
Tien jaar lang werkte de nu 81-jarige zangeres, actrice en regisseur aan haar levensverhaal. Is niet iedereen wel op enig moment in zijn leven onder de indruk geweest van een film, song of duet van de grande dame met de mysterieuze blik en de prachtige stem?
Non-fictie
Miriam Rasch
- Vinciane Despret: Leven als een vogel
Een wetenschapshistorische blik op ornithologie, maar dan als spannende filosofische exercitie. Despret brengt een ode aan elke individuele vogel en vooral: aan de aandacht.
- Lisa Doeland: Apocalypsofie. Over recycling, groene groei en andere gevaarlijke fantasieën
Tegendraadse, broodnodige denkoefeningen voor hen die zich ongerust maken over de klimaatapocalyps. Het moeilijke verhaal, met schwung gebracht.
- Arnon Grunberg: De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood
Inzichtelijk en indringend verslag uit de parallelle wereld van de vluchteling, van Ter Apel en Den Haag tot de Poolse grens. Ook hier geen twijfel mogelijk: het simpele verhaal bestaat niet.
- Joke J. Hermsen: Onder een andere hemel. Over heimwee & vertepijn
Filosofische memoir die je doet verlangen naar poëzie, liefde, reizen, een huis om uit te vertrekken en naar terug te keren. Om steeds met je mee te dragen.
- Jan Keij: Postmodern denken. Het ethische fundament
De postmoderne filosofen wordt wel verweten alles te relativeren, tot de menselijke waardigheid aan toe. Maar ook zij, stelt Keij, bouwen op een (menselijk) fundament dat niet te deconstrueren is.
Joyce Roodnat
- Cherry Duyns: Ik bel je wel als ik dood ben
In een prachtig vormgegeven boek verslaat Cherry Duyns zijn vriendschap met de stervende kunstenaar Armando. Ze verkiezen krampachtig de slappe lach boven hun gevoelens. En toch krioelt het daarvan.
- Dieuwertje Mertens: Moeders. Heiligen
Dieuwertje Mertens debuteert met een verhaal waarin ze lichaam, seks en geest verbindt tot een hart en ziel rakende Maria-roman. Fantasierijk, meeslepend en onbarmhartig feministisch.
- Sjeng Scheijen: Gelukskind. Het leven van Hans van Manen
De Werdegang van een kansarm wonderkind gecombineerd met de meeslepende cultuurgeschiedenis van de Amsterdamse bohème sedert de jaren 60. Oftewel: Hans van Manen kreeg met Sjeng Scheijen de beste biograaf die hij zich kon wensen.
- Nicola Pugliese: Malacqua
Via de vloek van een aanhoudende regenstorm schetst Nicola Pugliese Napels en haar inwoners met hun kleine, grote en ronduit toverachtige geschiedenissen in een droom van een boek.
- Herien Wensink: Soldaat op zolder
In een listig gecomponeerde docuroman belandt Herien Wensink via een opmerkelijke jeugdliefde van haar moeder in West-Virgina. Daar ondervindt ze de impact van de Vietnamoorlog, destijds en nog altijd.
Non-fictie
René van Stipriaan
- Frits van Oostrom: De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk
Van Oostrom excelleert in een ongekend veelzijdige studie over een middeleeuws literair meesterwerk.
- Gabri van Tussenbroek: De houten eeuw van Amsterdam. Bouwen, werken en wonen in de middeleeuwse stad (1275 -1578)
Een gedegen, gedetailleerde en prachtig geïllustreerde rondleiding door een stad die zich ongemerkt warm loopt voor een grote rol in de wereldhandel.
- Laura van Hasselt: Geld, geloof en goede vrienden. Piet van Eeghen en de metamorfose van Amsterdam
Heerlijk epos over een sociaal voelende bankier die overal is waar het gebeurt in het negentiende-eeuwse Amsterdam.
- Marcel Metze: Hoog spel. De politieke biografie van Shell
Nuchter verslag van de bloedstollende pirouettes van een gewiekste oliereus op het wereldtoneel.
- Marja Pruis: Huiswerk
Vrouw struikelt over haar goede bedoelingen en hinderlijke bijgedachten; romancier Pruis op haar best, met op elke bladzijde ook steeds een vleug van haar essayistische bravoure.
Thomas de Veen
- Bregje Hofstede: Oersoep
Ongeremd, grensoverschrijdend, geestverruimend en vooral levenslustig boek over het bijna niet te benoemen gevoel dat er nog iets achter de tastbare dingen ligt – Hofstede vangt dat.
- Esther Gerritsen: Gebied 19
Briljant geheimzinnige roman waarin Gerritsen sciencefiction inzet om te laten zien hoeveel opschorting van realiteitszin het eigenlijk vergt om gelukkig te zijn.
- Daan Heerma van Voss: Geen vaarwel vandaag
‘Elk gezin is normaal als je erin opgroeit, geen enkel gezin is normaal als je erop terugkijkt.’ Warmbloedige roman over heden en verleden van een rouwende familie, stuk voor stuk mensen van wie je gaat houden.
- Mirjam van Hengel: Dola. Over haar schrijverschap en de hele mikmak
Vernieuwende, onbescheiden biografie, waarin Van Hengel de genregrenzen verkent en oprekt, en zo schrijfster Dola de Jong dichterbij brengt dan menig biograaf zou durven.
- Gabrielle Zevin: Morgen en morgen en morgen
Nooit gedacht dat ik een roman over gameontwerpers zo zou kunnen opvreten. Tegelijk een diep roerende soap over levenslange vriendschap, pijn en liefde.