Soedanese asielzoekers mogen langer in Nederland blijven

Asielzoekers uit Soedan mogen voorlopig langer in Nederland blijven. Dat heeft demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) besloten. In juli werd al een tijdelijke stop ingesteld op beslissingen over aanvragen van Soedanese asielzoekers. Die stop wordt nu met zes maanden verlengd.

De reden van het besluit is „de aanhoudende onzekere situatie” in het Afrikaanse land, zo meldt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Al ruim acht maanden vecht het Soedanese leger in grote delen van het land tegen de paramilitaire Rapid Support Forces. Daarbij zouden meer dan tienduizend mensen zijn omgekomen. Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen.


Lees ook
Dit moet je weten om het conflict in Soedan te begrijpen, waar een burgeroorlog dreigt

Rookwolken boven Khartoem, waar ook zondag nog hevig werd gevochten tussen het regeringsleger en een machtige militie.

Ernstig gevaar

De IND behandelt het komende halfjaar geen nieuwe en lopende aanvragen van asielzoekers uit Soedan, wat betekent dat ze hier nog even kunnen blijven. Ook vluchtelingen van wie al besloten was dat ze terug moeten naar Soedan, hoeven voorlopig niet terug te keren. Als asielzoekers „een ernstig gevaar voor de openbare orde of nationale veiligheid” vormen, kan de IND wel beslissen om iemands asielaanvraag af te wijzen. Maar diegene wordt dan vooralsnog niet uitgezet.

Volgens persbureau ANP dienden 726 Soedanezen dit jaar een asielaanvraag in. Dat waren er vorig jaar nog 195. Een woordvoerder van de IND kan tegen ANP niet zeggen hoeveel van die aanvragen al zijn behandeld, en dus ook niet hoeveel asielverzoeken zijn afgewezen.



Leeslijst