Europese rechter maakt goedkeuring voor Franse coronasteun aan Air France-KLM ongedaan

De Europese rechter heeft de goedkeuring van miljardensteun ongedaan gemaakt waarmee de Franse overheid luchtvaartmaatschappij Air France door de coronacrisis heen wilde loodsen. Dat staat in een woensdag uitgestuurde persverklaring van het Europees Gerecht. Het Gerecht is de op een na hoogste rechtbank van de Europese Unie. De Europese Commissie, die toestemming gaf voor de Franse staatssteun, heeft haar taak volgens het Gerecht niet zorgvuldig uitgevoerd.

De uitspraak komt na een klacht van concurrent Ryanair en is in lijn met een eerder besluit van het Europees Hof over de Nederlandse staatssteun aan KLM. Ook toen werd de Europese Commissie na een klacht van de Ierse luchtvaartmaatschappij opgedragen om de 3,4 miljard euro aan staatssteun voor het Nederlandse luchtvaartbedrijf beter te onderbouwen. Coronasteun van nationale overheden mocht alleen ten goede komen aan de nationale luchtvaartmaatschappijen, aldus de Europese Commissie. Daardoor is voor KLM alleen Nederlandse steun gerechtvaardigd, naar Air France mocht alleen Frans geld. De Europese Commissie heeft aangegeven dat dat het geval is. Nu heeft de Europese rechter bepaald dat die dat niet goed genoeg heeft onderbouwd.

Het Europees Hof wijst in de uitspraak onder meer op de verantwoordelijkheid van de Europese Commissie om de banden tussen alle vennootschappen van het luchtvaartconcern met „bijzondere waakzaamheid” te onderzoeken. Zeker wanneer er „redenen zijn om te vrezen dat cumulatie van staatssteun binnen een en hetzelfde concern gevolgen” heeft voor de concurrentie op de markt. De Franse steunmaatregelen, ter waarde van zo’n 4 miljard euro, zijn volgens de Europese rechter in strijd met de regels van de Europese Unie.

Het is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor deze beslissing. Tegenover het Franse persbureau AFP zeggen Air France-KLM en Air France akte te nemen van het besluit. Het luchtvaartconcern gaat de uitspraak „zorgvuldig onderzoeken (…) om de implicaties te beoordelen”.



Leeslijst