ING wil vanaf 2040 stoppen met financieren van olie- en gaswinning

Laatste update:

ING gaat zijn investeringen in de winning en exploratie van olie en gas versneld afbouwen. Vanaf 2040 wil het geen geld meer steken in die activiteiten. Het eerdere doel was tegen die tijd de winning- en exploratiebelangen met de helft verminderd te hebben. De plannen maakte ING woensdag in een persbericht bekend.

Het doel voor 2030 is eveneens aangescherpt. Dan wil ING niet 16, maar 35 procent van de investeringen in de winning en exploratie van fossiel korten. Ook onderdeel van ING’s plannen is de investeringen in duurzame energie de komende twee jaar te verdrievoudigen, tot 7,5 miljard euro. Op dit moment bedragen de belangen in het exploreren en het produceren van fossiele brandstoffen 4 miljard euro. ING zegt in het persbericht dat het de komende jaren met zijn klanten in gesprek gaat over olie en gas, zoals het eerder ook het afbouwen van investeringen in kolen met klanten besprak.

De grootste bank van Nederland komt tot deze beslissing na de uitkomst van de klimaattop in Dubai, die deze en vorige maand plaatsvond. In de slotverklaring deden de deelnemende landen de belofte „afstand te nemen” van fossiele brandstoffen.

14 miljard

ING maakt in zijn investeringen in energie onderscheid tussen upstream, midstream en downstream. Upstream gaat over de winning en exploratie van gas en olie, waarin exploratie staat voor het vinden van nieuwe velden. Midstream gaat over het vervoer en de opslag van energie, denk aan pijpleidingen en lng-terminals. Downstream staat voor het verwerkingsproces: de raffinage en de distributie van olie en gas. De aankondiging van woensdag heeft alleen betrekking op de upstreaminvesteringen. De mid- en downstreambelangen blijven na 2040 wel bestaan, zegt een woordvoerder, al zullen die afgebouwd worden. In totaal heeft ING op dit moment voor 14 miljard aan leningen uitstaan in deze drie gebieden.

Volgens verschillende milieugroepen doet ING al jaren te weinig om zijn investeringen in fossiele energie te verminderen. Zo is de bank een van de mogelijke bedrijven waartegen Milieudefensie een zaak wil aanspannen omdat ze niet genoeg actie onderneemt om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. Die actiegroep won in 2021 een zaak tegen Shell. De rechter bepaalde toen dat het beursgenoteerde olie- en gasbedrijf de uitstoot van broeikasgassen sneller moet terugbrengen om te voldoen aan de eisen van het Klimaatakkoord van Parijs. In die zaak dient dit jaar nog een hoger beroep.

‘Liever per direct’

Activisten van onder meer Extinction Rebellion, FossielVrij en Greenpeace willen dat ING per direct stopt met investeren in fossiel. Maarten de Zeeuw, klimaatexpert bij Greenpeace Nederland, zegt in reactie op de aankondiging van woensdag: „ING zet een stap in de goede richting, maar onze planeet staat in brand. Laten we wel wezen: alleen wegstappen van het vuur is niet genoeg, zolang je ondertussen het vuur blijft aanwakkeren. ING blijft bedrijven financieren die naar nieuwe olie en gas boren. En dat terwijl de wetenschap duidelijk is: om het doel van 1,5 graad te halen is er geen ruimte meer voor fossiele projecten.”

ING reageerde eerder dit jaar op soortgelijke kritiek dat per direct stoppen niet verantwoord is, omdat de samenleving er nog te afhankelijk van is.

Op het Damrak opende ING woensdagochtend iets hoger, maar ging het daarna in de min.



Leeslijst