Het voor een derde door Donald Trump samengestelde Amerikaanse Hooggerechtshof beslist binnenkort of de oud-president zonder beperkingen weer kandidaat kan zijn voor de verkiezingen van 2024. Dinsdag besloot het hoogste hof in de staat Colorado dat Trump ongeschikt is voor het presidentschap vanwege het ophitsen van zijn aanhangers die op 6 januari 2021 het Capitool bestormden. Vier rechters in de overwegend Democratische staat oordeelden dat de meest populaire Republikeinse kandidaat daarom niet mag deelnemen aan de voorverkiezingen van zijn partij in Colorado.
De uitspraak is de eerste succesvolle poging om Trump te onverkiesbaar te verklaren vanwege zijn rol in het geweld waarmee geprobeerd werd de ratificatie van de verkiezingsuitslag van 2020 te blokkeren. Maar het is geen definitief oordeel. Trumps campagne kondigde onmiddellijk aan de zaak aan te vechten bij het Hooggerechtshof, dat snel een beslissing moet nemen voor de stembiljetten voor de voorverkiezingen in maart gedrukt worden. Het Hof buigt zich ook over de vraag of Trump immuniteit geniet in de voornaamste strafzaak tegen hem. Daarin staat eveneens zijn poging de verkiezingswinst van Joe Biden ongedaan te maken centraal.
Grondwet
De zaak om Trump in Colorado van het stembiljet te weren is een van tientallen vergelijkbare procedures om de oud-president te diskwalificeren onder het 14e amendement van de Amerikaanse grondwet. Dat stelt dat niemand een ambt mag uitoefenen voor de Verenigde Staten die heeft „deelgenomen aan een opstand of rebellie tegen, of hulp heeft geboden aan, de vijanden” van de grondwet waaraan hij trouw heeft gezworen. Elders zijn vergelijkbare zaken afgewezen omdat het amendement niet expliciet spreekt over het ambt van president, noch specificeert hoe iemand geweerd zou moeten worden. Bovendien is Trump niet veroordeeld voor zijn rol in de oproer begin 2021.
Lees ook
Trump in de beklaagdenbank: zo staan zijn strafzaken ervoor
Maar de rechters in Colorado zien voldoende bewijs dat zijn handelen voor en tijdens 6 januari neerkwam op het deelnemen aan een opstand. „President Trump wakkerde en moedigde het gebruik van geweld en wetteloze actie aan om de vreedzame machtsoverdracht te verstoren.” Het zou daarom „een onrechtmatige daad” zijn, aldus een meerderheid van het hof, om hem opnieuw kandidaat te laten zijn. De uitspraak zou naast op de voorverkiezingen van maart ook op de landelijke verkiezingen in november van toepassing zijn.
‘Verkiezingsinmenging’
De Republikeinse Partij heeft de uitspraak in Colorado afgedaan als „verkiezingsinmening”. Ook veel van Trumps tegenstanders vinden dat het beter is om de kiezers te laten bepalen of hij geschikt is om nog eens president te worden.
Er bestaat geen twijfel over dat het oordeel uit Colorado nu door het landelijke, conservatieve Hooggerechtshof getoetst moet worden. Zes van de negen allerhoogste rechters zijn door Republikeinse presidenten benoemd, drie van hen door Trump zelf. De kans lijkt daarom groot dat het een streep zet door Colorado’s interpretatie van de grondwet. Tot die tijd zullen in andere staten inspanningen om Trump te weren worden voortgezet.
Ook de strafvervolging van Trump voor zijn acties om de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken ligt op dit moment voor bij het Hooggerechtshof. Jack Smith, de speciale aanklager in die zaak, heeft het Hof vorige week gevraagd met spoed te beoordelen of Trump immuniteit voor strafvervolging geniet. De oud-president betoogt dat hij niet vervolgd kan worden voor iets wat hij deed terwijl hij in het Witte Huis zat. In die kwestie zijn juridische experts minder zeker dat het Hof de kant van Trump kiest, omdat ook presidenten Nixon en Clinton niet volledig immuun werden bevonden.
Strafzaken tegen Trump
De kans dat de ex-president in één van de vier zaken die tegen hem lopen veroordeeld wordt vóór de verkiezingen in november wordt steeds kleiner, omdat ze allemaal vertraging oplopen. Vertraging die Trumps advocaten doelbewust forceren. Een veroordeling en zelfs een gevangenisstraf zou Trump overigens niet direct diskwalificeren als presidentskandidaat. Wel kan hem zijn actieve kiesrecht worden afgenomen. En in peilingen geven kiezers aan dat een vonnis de kans verkleint dat ze op hem zouden stemmen.
Het deelnameverbod in alleen Colorado zal Trump niet van het presidentschap weerhouden. Trump is en blijft ook zonder winst bij de voorverkiezingen daar de gedoodverfde Republikeinse kandidaat. En de kiesmannen van Colorado zou hij in november waarschijnlijk toch niet winnen. De staat stemde in 2004 voor het laatst op een Republikeinse presidentskandidaat: George Bush. Die was in 2000 aan de macht gekomen dankzij het Hooggerechtshof, dat destijds een hertelling van de stemmen in Florida stillegde.
Leeslijst