Zelensky tijdens eindejaarstoespraak: leger roept op tot mobilisatie van half miljoen mensen

Zelensky tijdens eindejaarstoespraak: leger roept op tot mobilisatie van half miljoen mensen

De Oekraïense president Volodomyr Zelensky heeft dinsdag tijdens een terugblikkende toespraak op 2023 aangegeven dat er geen verkiezingen zullen plaatsvinden in oorlogstijd. Dat schrijven internationale persbureaus. Verkiezingen kunnen volgens hem de eenheid van het land ondermijnen en „gemakkelijk door Rusland worden uitgebuit”.

Het Oekraïense leger heeft Zelensky daarnaast gevraagd om nog eens 450.000 tot 500.000 extra mensen te mobiliseren, zo liet hij weten. Een besluit heeft Zelensky daarover nog niet genomen. „Over deze zeer gevoelige kwestie van mobilisatie” zullen de topfunctionarissen van het leger en de regering binnenkort spreken.

Zelensky zei dat de uitvoering van een mobilisatie op een dergelijke schaal aanvullende financiering vereist. Naar schatting werken nu zo’n miljoen Oekraïners in de defensiesector. Ook liet hij weten er vertrouwen in te hebben dat de EU en de Verenigde Staten Oekraïne zullen blijven steunen, ondanks dat geld en militaire hulp momenteel minder en moeilijker worden toegekend.

„Ik vertrouw erop dat de VS Oekraïne niet zal verraden door cruciale oorlogsfinanciering achter te houden”, aldus de president. Hij voegde eraan toe dat financiële steun van cruciaal belang is voor de verdediging van Oekraïne. „De VS zouden moeten weten dat we op hun steun wachten. Ze kennen de details van waar het voor nodig is, hoe het de situatie zal beïnvloeden”, zei hij.

Daarnaast benadrukte hij ook dat de Oekraïense bevolking moet blijven geloven in de overwinning, ondanks het tegenvallende tegenoffensief. „Ik denk niet dat ons verlies is begonnen, we zijn in moeilijkere situaties geweest”, aldus Zelensky.

‘Ex-officier Wagner meldt zich bij Internationaal Strafhof in Den Haag’

Voormalig Wagner-officier Igor Salikov wil bij het Internationaal Strafhof in Den Haag een verklaring afleggen over Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. Dat zegt hij maandag in een interview met actualiteitenprogramma EenVandaag. Het is voor het eerst dat een (voormalig) Russisch officier van hoge rang zich bij het Strafhof meldt. Salikov is naar eigen zeggen al 25 jaar militair, eerst voor het Russische leger en later voor huurlingengroep Wagner. Hij is maandag aangekomen in Nederland.

„Ik was getuige van wreedheden tegen burgers”, zegt Salikov in het interview. In zijn verklaring, in handen van EenVandaag, schrijft hij dat bevelen meestal rechtstreeks van het ministerie van Defensie in Moskou komen en soms zelfs van het kabinet van president Vladimir Poetin. Hij verwacht dat het Strafhof wil weten wie de bevelen gaf, omdat dit de vraag beantwoordt wie er verantwoordelijk voor is.

Salikov zegt dat hij betrokken is bij de oorlog in Oekraïne sinds 2014, toen Rusland de Krim annexeerde. „Ik ondersteunde daar de zogenaamde separatisten en was getuige van een goed doordachte propagandacampagne”, zegt hij tegen EenVandaag. Ook na de Russische inval in 2022 was hij naar eigen zeggen aanwezig in Oekraïne.

Pand van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Foto Sandra Uittenbogaart / ANP

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, en ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Lees hier ons vorige blog terug.