Huub van der Lubbe is ontwapenend als Don Quichot

Is Don Quichot een wappie avant la lettre? Of een onschuldige dromer, die strijdt voor schoonheid en rechtvaardigheid? De beroemde fantast staat centraal in de musical De man van La Mancha, gebaseerd op de 17de-eeuwse roman van Miguel de Cervantes. In de voorstelling speelt schrijver Cervantes zelf Don Quichot. Hij is gevangengenomen door de Spaanse inquisitie en zijn medegevangenen willen hem alvast ‘berechten’. Daarop opent Cervantes zijn verkleedkist en deelt het verhaal van een oude edelman die denkt dat hij een ridder is, vechtend tegen molens en herbergen aanziend voor kastelen.

La Mancha ging in 1965 in première op Broadway als bewerking van een tv-toneelstuk en won toen verscheidene Tony Awards. In Nederland was de musical drie jaar na de Amerikaanse première al te zien, tegelijk met een versie op West End in Londen. De musical stond hier sindsdien meermaals op de planken, onder meer met Ramses Shaffy en Peter Faber in de hoofdrol. Nu is er een nieuwe versie in de regie van Ruut Weissman, die na de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag weer volop aan het werk is.

Publiekstrekker in de musical is oud De Dijk-voorman Huub van der Lubbe. Hij speelt de hoofdrol van Cervantes en Don Quichot, met aan zijn zijde de trouwe Sancho Panza (Dragan Bakema). Het is Van der Lubbe’s musicaldebuut, maar als acteur en zanger heeft hij zijn strepen al ruimschoots verdiend. Muzikaal geeft hij de voorstelling dan ook karakter met zijn kenmerkende stem vol vibrato. Bij sommige liedjes werkt zijn doorleefde stemgebruik wat vertragend, maar het geeft klassiekers als ‘De onmogelijke droom’ wel iets geheel eigens.

In zijn spel schiet Van der Lubbe heen en weer tussen strijdlustig en aandoenlijk

In zijn spel schiet Van der Lubbe heen en weer tussen strijdlustig en aandoenlijk. De gekte van de oude Don Quichot heeft iets ontwapenends. Hij ziet schoonheid in een wereld waar de lelijkheid zich opdringt; epische avontuur in situaties waar mensen vooral de dag door proberen te komen. Een prostituee voor wie hij valt, plaats hij onmiddellijk op een voetstuk. Deze rol van de rauwe Aldonza wordt trouwens weergaloos gespeeld door Lucretia van der Vloot, die zowel vocaal als in spel uitmuntend is. Daarnaast vallen acteurs Stefan Rokebrand en Ruth Sahertian op door hun komische inbreng en sterke acteerwerk.

Scènefoto uit De man van La Mancha
foto Bart Grietens

Psychose

Visueel ziet De man van La Mancha er prachtig uit. Het decor is modern en verrassend, met bijvoorbeeld een wand die een benauwde kerker afbakent, maar gekanteld ook de velden voorstelt waar Don Quichot overheen galoppeert. Met een paar stoelen ontstaat een herberg; gestapeld zijn ze een kasteel in de verte. En dan zijn er nog de choreografieën van Pim Veulings, met als hoogtepunt een spectaculair gevecht, waarin Don Quichot zich kranig weert tegen een legertje aanvallers. Hij dirigeert hen met zijn lans: ze slaan tegen de grond, buitelen en duiken.

Er zijn indrukwekkende ensemblescènes en de live muzikanten zorgen voor een sfeervolle soundtrack met Spaanse gitaarloopjes en stuwende percussie. Toch weet de musical niet de hele tijd te boeien. Het lot van Cervantes wordt uitgewerkt in een reeks scènes, die niet altijd even vloeiend in elkaar overlopen. Gecombineerd met het gedragen taalgebruik van vertaler Rob de Graaf blijft het drama veelal op afstand.

In krap twee uur geeft de voorstelling, zonder pauze, een beeld van een man die het midden houdt tussen naïeve hippie en iemand die in een psychose verkeert. Hij keert zich af van de werkelijkheid en is bereid te vechten voor wat misschien niet bestaat, maar – in zijn eigen woorden – wel kán bestaan. In een tijd waar populisten graag een loopje nemen met de werkelijkheid klinkt het verhaal van de fantast, die in zijn waanbeelden een onzichtbaar kwaad bevecht, toch wat minder onschuldig.



Leeslijst