FNV: Grote zorgen over onveilige werksfeer bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De sfeer op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is „onveilig” en „giftig”. Dat schrijft vakbond FNV in een dinsdag gepubliceerd persbericht. Na een aantal „alarmerende klachten” deed de vakbond onderzoek naar de werksfeer op het ministerie. „We zijn ons bij de bond kapot geschrokken van de meldingen die we kregen”, zegt vicevoorzitter Kitty Jong.

Uit het verkennend onderzoek van de FNV, waaraan 101 werknemers van de in totaal 6.100 fte van VWS deelnamen, blijkt een ruime meerderheid van de ondervraagden te maken hebben gehad met een vorm van grensoverschrijdend gedrag. Het gaat daarbij met name om pesten en intimidatie. 71 procent van de klachten heeft betrekking op wangedrag van leidinggevenden en leidinggevenden die elkaar beschermen. Ook voelt 94 procent van de ondervraagden die te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag zich volgens niet gesteund door de organisatie. De FNV ontdekte ook dat een relatief hoog percentage van de ambtenaren, vijf keer hoger dan het landelijk gemiddelde, van VWS rondliep met gedachten aan zelfdoding.

De vakbond wil dat het ministerie per direct ingrijpt. Tegenover persbureau ANP erkent de vakbond dat de peiling klein is en daardoor niet per se representatief voor de hele organisatie. Toch is de uitkomst van het verkennend onderzoek voor de bond genoeg om zich „extreme zorgen” te maken over de sfeer op het departement en de (mentale) gevolgen voor medewerkers. De bond heeft ook signalen binnengekregen dat medewerkers ontslagen worden na het doen van een melding.

Confronterende enquête

In een mail aan alle ambtenaren schrijft de secretaris-generaal van het ministerie, Marcelis Boereboom, dat de uitslag van de enquête „confronterend” is. „Het doet pijn dat er medewerkers zijn die zich niet veilig voelen. We nemen dit signaal uiterst serieus.” Boereboom zegt daarom direct actie te ondernemen, in de eerste plaats door een onderzoek in te stellen naar „sociale veiligheid en omgangsvormen bij VWS”. Op basis van de uitkomsten van dat onderzoek zal de top van het ministerie beslissen welke aanvullende maatregelen nodig zijn.

„Uiteraard gaan we op de korte termijn ook een aantal zaken meteen oppakken. Een daarvan is het onderwerp ‘veilige werkomgeving’ een nog nadrukkelijkere plek in ons leiderschapsprogramma te geven”, schrijft Boereboom. „Tot die tijd roepen we medewerkers op die zich onheus behandeld of niet veilig voelen, dit te melden. Dit kan als je dat wilt vertrouwelijk.”

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie.
Telefoon 0800-0113 of www.113.nl.



Leeslijst