Een gigantische overname binnen de staalwereld: het Japanse Nippon Steel maakte maandag bekend dat het de Amerikaanse concurrent US Steel overneemt voor bijna 15 miljard dollar.
Met de deal ontstaat een van de grootste staalbedrijven ter wereld: gezamenlijk maken de bedrijven zo’n 86 miljoen ton staal per jaar. Daarmee moet het slechts het Chinese Baowu Steel voor zich dulden, volgens The Wall Street Journal (ter vergelijking: de fabriek in IJmuiden van Tata Steel, onderdeel van het grotere Tata-concern, produceert jaarlijks ongeveer 7 miljoen ton staal).
Van US Steel was al langer bekend dat het openstond voor een overnamebod, of een verkoop van losse bedrijfsonderdelen. Van de vier grote Amerikaanse staalfabrikanten (verder Nucor, Steel Dynamics, Cleveland Cliffs) staat US Steel bekend als een producent met relatief hoge kosten. In augustus wees het een bod van Cleveland Cliffs af; dat bedroeg ongeveer de helft van wat Nippon nu betaalt.
Synoniem met opbouw van VS
US Steel (circa 22.000 werknemers) behoudt het hoofdkantoor in de stad Pittsburgh en zal ook onder dezelfde naam actief blijven. In de Verenigde Staten is de naam bijna synoniem met industrialisering en de opbouw van het land: US Steel, opgericht in 1901 door onder meer J.P. Morgan en Andrew Carnegie, leverde onder meer het materiaal voor het VN-hoofdkantoor in New York, materieel voor het Amerikaanse leger in de Tweede Wereldoorlog en het Empire State Building. In dat laatste gebouw zetelde ook het hoofdkantoor lange tijd.
Overigens bevindt een tamelijk groot deel van het personeel van US Steel zich in Europa: in 2000 kocht het concern een staalfabriek in Kosice in Oost-Slowakije (circa 8.000 werknemers). Hiermee is het een van de grootste werkgevers in het Centraal-Europese land.
Nippon Steel (circa 100.000 werknemers) is op zijn beurt een van de belangrijkste producenten van Japan. Het bedrijf heeft het de laatste tijd moeilijk in eigen land, waar de vraag stokt, en heeft gezegd daarom te willen uitbreiden richting de VS, India en Zuidoost-Azië. In deze landen doet de staalmarkt het overwegend beter.
Lees ook
Tata Steel schrapt 800 banen, mogelijk ook gedwongen ontslagen
Aziatische producenten actief
Over het algemeen zijn de marges op staal relatief laag, wat een belangrijke rol speelt bij een voortdurende consolidatie in de sector: door samen te gaan of overnames te doen hopen producenten kosten te kunnen drukken. Een trend die daarbij zichtbaar is zijn Aziatische producenten die zich in de rest van de wereld mengen. In 2007 kocht Tata Steel fabrieken in Nederland en Wales. In 2020 nam het Chinese Jingye het failliete British Steel over. Nu doet ook Nippon dus een grote overname.
Met de deal komt een einde aan een tamelijk lang voortslepend proces over de toekomst van US Steel. Naast het bod van Cleveland Cliffs gingen er de afgelopen maanden voortdurend geruchten rond. Ook ArcelorMittal, eveneens een van de grootste staalbedrijven ter wereld, zou een bod hebben overwogen, zo meldden bronnen aan Reuters in augustus. Dat gold ook voor Stelco, het grootste staalbedrijf van Canada.
Leeslijst