Asielopvang in Van der Valk-hotel in Uden kan snel open na gedeeltelijke schorsing van eerder vonnis

Het gerechtshof in Den Bosch heeft maandag in hoger beroep een eerder vonnis over de huisvesting van driehonderd asielzoekers in Uden deels geschorst. Dat meldt persbureau ANP. De uitspraak betekent dat asielzoekers nu direct kunnen worden opgevangen in het Van der Valk-hotel in de Brabantse plaats, zodra de gemeente daar een besluit over neemt. Volgens de gemeente Maashorst, waar Uden onder valt, zal dat besluit naar verwachting deze week worden genomen.

Na bezwaar van omwonenden besloot de rechtbank Oost-Brabant eerder deze maand dat asielzoekers voorlopig niet in het Van der Valk-hotel in Uden zouden mogen verblijven. De gemeente moest eerst een besluit nemen over de aanvraag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Daarna zouden omwonenden nog de kans krijgen om bezwaar te maken, wat ze eerder deden omdat de asielzoekers volgens hen in het hotel worden „gedumpt. Tot de bestuursrechter dat bezwaar had beoordeeld, zouden er geen asielzoekers in het hotel mogen worden geplaatst. Maar dat deel van het vonnis is nu door het hof geschrapt.

Spoedappèl

De gemeente Maashorst en het COA hadden na het eerdere vonnis een spoedappèl aangespannen, een zaak die zo snel mogelijk behandeld moet worden. Volgens de gemeente en het COA is de situatie wat betreft asielopvang te prangend en is verder uitstel van opvang „ongewenst”.

Tijdens de zaak lieten ze weten dat er tijdens het eerdere vonnis geen oog is geweest voor de enorme tekorten die er zijn in de asielopvang. De nieuwe bewoners zouden in eerste instantie op 11 december in het hotel trekken en tot uiterlijk 1 oktober 2026 blijven. Wanneer zij nu naar het hotel kunnen verhuizen, is nog niet duidelijk.



Leeslijst