Schaamte als psychische overmacht: is dat geloofwaardig?

Moet de staat rekening houden met de diepe schaamte van een asielzoeker die daarom niet z’n hele verhaal vertelt? En hoe geloofwaardig is die schaamte?

Bij de hoogste bestuursrechter in Den Haag zit een 48-jarige Koerdische vluchteling die al zo’n dertien jaar in Nederland verblijft. Hij nam de wijk uit Turkije nadat hij daar als vermoedelijk lid van Hezbollah in 2010 levenslang had gekregen. Hij zou bij negen gewapende aanslagen betrokken zijn geweest. Maar volgens hem was het een oneerlijk proces met een valse, door seksuele marteling afgedwongen bekentenis. Daar gaat hij zo onder gebukt dat hij er nooit over kon praten.

Totdat z’n advocaat in 2016 doorvroeg en de diepe schaamte van z’n cliënt, daarom hier X genoemd, duidelijk werd. Ook daarna kon de man er de IND nauwelijks iets over vertellen, hoezeer z’n advocaat daar ook op aandrong. Het leverde hem afwijzing op afwijzing op. X kreeg de gevreesde 1F-status, toegekend aan vluchtelingen die zulke ernstige misdrijven pleegden dat asiel mag worden uitgesloten.

Littekens

Sindsdien stapelde hij verzoek op verzoek. Voorzitter Liesbeth Steendijk rekent voor dat zijn zaak nu twintig maanden bij de afdeling bestuursrechtspraak in behandeling is. De tweeduizend bladzijden van het dossier „hebben we bijna allemaal gelezen”. Nu zou een „finale afdoening wel fijn zijn”.

Op de zitting van begin augustus probeert de IND de gunstige beslissing voor X van de rechtbank Haarlem uit januari 2021 van tafel te krijgen. Daarin stond dat de staat „onvoldoende deugdelijk onderzocht” of schaamte inderdaad z’n onvolledige verklaring kan verklaren. Ook werden z’n medische rapportages opzijgeschoven. De vreemdeling blijkt door drie instituten te zijn onderzocht, zowel op littekens als op gedrag.

In het eerdere vonnis werden allerlei pijnlijke details duidelijk. Chronische depressie, posttraumatische stressstoornis, angst, vermijding – ontstaan in detentie in Turkije. De gevolgen van onder meer brandwonden, steken met een mes, slaan en schoppen lijken aanwezig.

Dat diepe schaamte z’n zwijgen verklaart, konden de psychiaters niet afdoende (‘concludent’) vaststellen. Maar voor de hand lag het wel. De Haarlemse rechter vond dat de IND dat destijds beter had moeten „uitvragen”. Voor de valse bekentenis in Turkije bestaat bovendien een „begin van bewijs”.

De staat blijft sceptisch. X ontkende toch eerst dat hij was gemarteld in Turkije?

Het proces in Turkije destijds was wél eerlijk, zegt de jurist van de IND. Het verhaal over de marteling is niet geloofwaardig, net zomin als de valse bekentenis noch dat hij dáárop zou zijn veroordeeld. Hij leverde ook geen compleet bewijs van z’n veroordeling – meer dan een summier proces-verbaal is er niet. En waarom zou schaamte psychische overmacht opleveren? Niet de waarheid vertellen kan evengoed een weloverwogen keuze zijn. In z’n eerste gesprek met de IND verklaarde hij niet te zijn gemarteld.

Volgens de advocaat is schaamte een goede en invoelbare reden. Het past, medisch onderbouwd, bij zijn persoonlijkheid. Vermijding moet worden gezien als een verdedigingsmechanisme, niet als een rationele keuze. De staat blijft sceptisch. X ontkende toch eerst dat de marteling is gebeurd? Uit berekening, vindt de IND. Ja, verdedigt de advocaat: „Het wás een keuze. Hij koos ervoor het niet te vertellen want hij was er niet toe in staat.” Dat was juist door angst en schaamte – wat dan irrationeel moge zijn. Maar ook de waarheid.

De afdeling oordeelt viereneenhalve maand later dat de rechter in Haarlem juist oordeelde. En de IND onjuist. De staat moet opnieuw het asielrelaas beoordelen en daarbij wél rekening houden met schaamte over seksuele marteling. En de medische rapporten daarbij wél betrekken. Als de IND die dan óók geloofwaardig vindt, net zoals de rechter, mag X niet langer als een 1F-geval worden gezien. De IND krijgt vier maanden voor de nieuwe beslissing.

Correctie (18 december 2023): aanvankelijk werd de jurist van de IND aangeduid als de landsadvocaat. Dat is gecorrigeerd. Daarnaast is een detail over de detentie in Turkije na publicatie verwijderd.



Leeslijst