Ruim half miljoen volwassenen had vorm van gehoorschade na afgelopen Oud en Nieuw

Meer dan een half miljoen Nederlandse volwassenen die tijdens de afgelopen jaarwisseling vuurwerk afstaken of buiten naar het vuurwerk keken, kregen vervolgens een vorm van gehoorschade. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie. De slachtoffers kregen onder meer last van een piep in het oor, doofheid, een dof gevoel of vervorming van geluid. Het is niet duidelijk in hoeveel gevallen de schade blijvend is gebleken.

VeiligheidNL noemt de resultaten – onder twintigers gaat het om zelfs 10 procent – „niet zo gek”. Volgens het kenniscentrum staat gehoorbescherming „nauwelijks op de radar” bij mensen die vuurwerk afsteken, bij omstanders net zo min. 15 procent van de volwassenen die afgelopen Oud en Nieuw vuurwerk afstaken, droeg volgens VeiligheidNL gehoorbescherming, terwijl 4 procent van de kijkende volwassenen dit deed. Onder kinderen ging het om 1 op de 5.


Lees ook
Het knalt en flitst in Apeldoorn ondanks vuurwerkverbod: ‘Ze moeten ons dit niet afpakken’

Ondanks een verbod wordt er in Apeldoorn veel vuurwerk afgestoken. Een vuurwerkverbod „gaat hier nooit gebeuren”.

Tijdens de afgelopen jaarwisseling maakten daarnaast minder volwassen Nederlanders gebruik van beschermende brillen dan tijdens de jaarwisseling van 2019 naar 2020, de laatste voor het begin van de coronacrisis. Toen droeg 58 procent een veiligheidsbril. Tijdens de jaarwisseling van 2022 naar 2023 ging het om 41 procent. Ook het aantal volwassen omstanders dat zo’n bril droeg daalde: van 14 naar 7 procent.

VeiligheidNL doet vanwege de onderzoeksresultaten een oproep aan Nederlanders om wel gehoor- en oogbescherming te dragen. Onder meer de Nederlandse vereniging voor KNO-artsen, Radboudumc en het UMC Utrecht steunen die oproep. Marijntje Bakker, directeur van VeiligheidNL: „Vuurwerk is prachtig, maar kan een verwoestende, permanente uitwerking hebben wanneer het misgaat. Bescherm daarom jezelf en kinderen adequaat.”



Leeslijst