In kerstshow van duo Clean Pete is er bezinning en gaat de Kerstman tegen de grond

Voor wie het nog niet wist: Kerst is meer dan heiligheid en brave liedjes. Kerst heeft humor, glamour en kekke benen. Er is kerst-eenzaamheid, kerst-angst en kerst-lust. Kerst draagt een groene glitterjurk, een imkerpak of een scheve stropdas. Kerst wordt bezongen, omlijst door een rockband, in dynamische danspassen uitgedrukt, rondgereden in een arrenslee.

Dit gebeurt allemaal in de bijna twee uur durende revue van Renée (zang/cello) en Loes (zang/gitaar) Wijnhoven, ofwel Clean Pete. Deze muzikale tweeling, bekend om hun elegante muziek en verstrengelde samenzang, vat de kerstliefde sinds 2018 jaarlijks samen in een kerstshow met gasten en een 25-koppig koor.

Die was afgelopen zaterdag te zien in het Muziekgebouw in Eindhoven, waar alles klopte behalve dat het podium te breed leek voor het decor van vier verlichte kerstbomen.

Drie glitter-elfen

Clean Pete zingt eigen liedjes en vertalingen van bekende nummers. De opening was braaf, met een zwart gekleed koor en Loes als dirigent van semi-religieuze liederen. Maar dit bleek de intro van een goed gedoseerde ontsporing. Drie glitter-elfen doen wulpse choreografieën bij de surfversie van ‘In Excelsis Deo’ met Anne Soldaat op knerpende gitaar, Loes zingt zuchtend over de Kerstman („Kerstman, schatje, laat me hier niet wachten vannacht”). En riverdance-achtige danseressen in roodfluwelen jurken dansen statig, terwijl hun voetenwerk klinkt als galopperende paarden.

Over eenzaamheid werd grappig en realistisch verteld door zanger/gitarist Mark Lohmann, die een duet zong met Loes. Lohmann bleek zijn deel van hun duet geschreven te hebben tijdens een paniekaanval op de wc: een hakkelige, overvolle tekst over de „wc van mijn ongemakkelijkheid”.

Hij bood tegenwicht voor de zoetheid van de Utrechtse singer/songwriter Judy Blank in een arrenslee en de fraai gespeelde ‘Ierse’ compositie van Renées cello. Tijdens het optreden van de Australische performer Bumble B. Boy (Tom Harden) ontaardde de kerstsfeer zelfs in een kakofonische, chaotische lichtshow, en werd de Kerstman neergeslagen door een man in imkerpak.

Ter verzoening hield Renée een ontroerende preek over muziek als religieuze ervaring, en dat „muziek het gewonnen heeft van God”, zoals kerkvader Augustinus in de vierde eeuw al vreesde. Ook in dit muzikale tijdperk pleitte ze in haar liedje ‘Pietà’ voor saamhorigheid, vooral als het „pijn is die ons bindt”.

Na dit moment van bezinning waren de uitsmijters ‘Fairytale of New York’ (The Pogues) en ‘Merry X-Mas Everybody’ (Slade) met zwaaiend koor, springende zussen en wilde muzikanten een uitbundige beloning.



Leeslijst