Hoogleraar Mathieu Segers op 47-jarige leeftijd overleden

Mathieu Segers, een bekend hoogleraar van de universiteit Maastricht, is op 47-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft 1Limburg zondag. Segers was hoogleraar eigentijdse Europese geschiedenis aan de Universiteit Maastricht en maker van de podcast Café Europa. Hij was ook een veelgevraagd spreker in programma’s als Buitenhof en NPO Radio 1. Vanuit die rol duidde hij politieke ontwikkelingen in Europa. Ook was Segers lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Ook voor NRC schreef hij meermaals opiniestukken. Medio november verscheen er nog een kritisch artikel van zijn hand over onder meer de houding van de Europese Unie in het Israëlisch-Palestijns conflict. Ook toonde hij zich de afgelopen jaren in verschillende media kritisch op Mark Rutte, bijvoorbeeld op zijn houding in het Toeslagenschandaal.

Segers was de oudste van drie broers en groeide op in een katholiek gezin. Ze woonden in de centrale buurt Wyck in Maastricht.

Segers promoveerde in 2006 op een proefschrift over Frans-Duitse relaties in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hij deed daarna ook onderzoeksprojecten aan bekende buitenlandse universiteiten als Harvard en Oxford. Later werd hij onder andere decaan van het University College Maastricht.

Segers, vader van drie kinderen, was ongeneeslijk ziek. Eind 2020 bleek hij uitgezaaide darmkanker te hebben. Hij vertelde over zijn ziekte bij onder meer het Marathoninterview, een radioprogramma van de VPRO.



Leeslijst