‘Israëlische leger doodt zeker vijftig Palestijnen in reeks nachtelijke aanvallen’

Israëlische leger doodt zeker vijftig Palestijnen in reeks nachtelijke aanvallen

Het Israëlische leger heeft zondag zeker vijftig Palestijnen gedood met een reeks nachtelijke luchtaanvallen, melden nieuwszender Al Jazeera en het Palestijnse staatspersbureau WAFA. Bij de Israëlische aanvallen, die zowel in de Gazastrook als op de bezette Westelijke Jordaanoever werden uitgevoerd, raakten honderden Palestijnen gewond.

Het merendeel van de Palestijnse doden viel in het vluchtelingenkamp Jabalia, in noordelijk Gaza, waar Israëlische gevechtsvliegtuigen een woonblok onder vuur namen. Zeker 36 mensen kwamen daarbij om, zo schrijft WAFA. Ook elders in de Gazastrook, onder meer in het zuidelijke Khan Younis en het centraal gelegen Deir al-Balah, viel het Israëlische leger verschillende woningen aan. In Deir al-Balah werden zeker twaalf mensen gedood. Over het aantal slachtoffers in Khan Younis is onvoldoende informatie beschikbaar.

Daarnaast voerde het Israëlische leger, naast de gebruikelijke reeks nachtelijke arrestaties, aanvallen uit op de bezette Westelijke Jordaanoever. Gevechtsvliegtuigen vielen zondagochtend het vluchtelingenkamp Nur Shams aan in Tulkarem. Vijf Palestijnen kwamen daarbij om, meldt Al Jazeera. De precieze dodentallen van vannacht zijn voor NRC niet te achterhalen, noch onafhankelijk te verifiëren. Israël heeft over de recente aanvallen nog niet gecommuniceerd. Het leger maakte zondag wel melding van de dood van twee van haar militairen.