Giuliani moet verkiezingsmedewerkers uit Georgia 148 miljoen dollar betalen wegens laster

Rudy Giuliani, ex-advocaat van de Amerikaanse oud-president Donald Trump, moet 148 miljoen dollar (ongeveer 136 miljoen euro) betalen aan twee voormalige verkiezingsmedewerkers in de staat Georgia wegens laster, nadat hij leugens over hen verspreidde dat ze zouden hebben geholpen om de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 in de zuidelijke staat te vervalsen. Dat heeft een jury in Washington vrijdag bepaald bij een rechtszaak die de twee vrouwen tegen hem hadden aangespannen, melden internationale persbureaus.

De jury bepaalde dat Giuliani de twee verkiezingsmedewerkers, Shaye Moss en haar moeder Ruby Freeman, ongeveer 73 miljoen dollar moet betalen voor de reputatieschade en het emotionele leed dat ze hebben ondergaan als gevolg van zijn acties. Daarnaast moet de oud-burgemeester van New York 75 miljoen dollar betalen als boete voor zijn gedrag, bepaalde de jury.

De twee zwarte vrouwen getuigden tijdens het proces over een stortvloed aan racistische en seksistische berichten, waaronder doodsbedreigingen, die ze ontvingen nadat Giuliani en andere bondgenoten van Trump een complottheorie verspreidden dat ze betrokken zouden zijn bij stemfraude.

Giuliani verkondigde in de nasleep van de verkiezingen van 2020 herhaaldelijk leugens over Moss en Freeman, als onderdeel van zijn campagne om Trump te helpen diens onterechte beweringen te verspreiden dat een verkiezingszege hem in 2020 door fraude zou zijn ontnomen. Zo beschuldigde Giuliani hen onterecht van het verbergen en tellen van illegale stembiljetten in een sporthal in Atlanta waar stemmen werden verwerkt. President Joe Biden versloeg Trump in november 2020 onverwachts in Georgia.

Gezicht van verkiezingsfraude

Een federale rechter had al bepaald dat Giuliani zich schuldig had gemaakt aan laster, het opzettelijk toebrengen van emotioneel leed en civiele samenzwering. De jury moest alleen de hoogte van de straf en de schadevergoeding bepalen. De acht juryleden beraadden zich voor meer dan tien uur.

„Giuliani dacht dat hij ermee kon wegkomen om Ruby en Shaye het gezicht van verkiezingsfraude te maken, omdat hij dacht dat ze alledaags en wegwerpbaar waren”, zei hun advocaat Michael Gottlieb in zijn slotbetoog. „Hij heeft niet het recht om weerloze ambtenaren te offeren aan een virtuele menigte om een verkiezingsuitslag ongedaan te maken.”

Aangenomen wordt dat Giuliani, die aan lager wal is geraakt sinds zijn hoogtijdagen als ‘America’s mayor’, die de stad New York door de nasleep van de terreuraanslagen van 11 september 2001 loodste, het bedrag niet kan betalen. Hij heeft het als „absurd” van de hand gewezen en gezegd dat hij tegen het vonnis in beroep gaat.

Giuliani is ook aangeklaagd bij de strafzaak in Georgia tegen Trump en meerdere van zijn bondgenoten, waarbij zij worden beschuldigd van een criminele samenzwering om te proberen de uitslag in de staat ongedaan te maken. Hij heeft verklaard onschuldig te zijn.


Lees ook
Trump in de beklaagdenbank: zo staan zijn strafzaken ervoor

Oud-president Donald Trump zal zich in vier strafzaken moeten verdedigen tegen beschuldigen van misdrijven die hij voor, tijdens en na zijn presidentschap zou hebben gepleegd.


Leeslijst