NSC won de stemmen, waar BBB ze verloor

In een stembureau aan het dorpsplein van het Overijsselse Bathmen gebeurde afgelopen verkiezingen iets bijzonders: BBB kreeg veel meer stemmen dan alle andere partijen, ruim vijfhonderd. Alleen bij een stembureau in het Gelderse Beltrum haalde de partij méér stemmen.

Eind september koos BBB dit dorpsplein in Bathmen uit om haar kandidaten te presenteren, op een podium bij de lokale kermis. „Ook in Zuid-Limburg geldt: klagen helpt niet, actief worden wel,” zei de Limburger Jo Spätgens, nummer 48 op de lijst tegen de achtergrond van het kermisrumoer. Erik Stegink, nummer 23 op de lijst, uit Bathmen, stelde zich in dialect voor aan het publiek en sloot af met: „Ik zeg: wie goat erveur!”

Kort na de presentatie plaatste BBB een kaart van Nederland op haar website waarop alle 48 kandidaten waren weergegeven, van Lianne Bos-Zandstra uit het Friese Ureterp tot Marieke Wijen-Nass uit het Limburgse Gulpen. De boodschap was duidelijk: BBB richtte zich nadrukkelijk op de regionale stem. In Bathmen lijkt die benadering te hebben gewerkt.

De verwachtingen voor BBB waren in september nog hooggespannen, toen Caroline van der Plas zelfs een premierskandidaat aanwees in de persoon van Mona Keijzer. De partij dacht het succes van de Provinciale Statenverkiezingen eerder dit jaar te kunnen herhalen, toen BBB de grootste werd in bijna 60 procent van de stembureaus. In het oosten van het land was die dominantie bijzonder sterk: de partij kreeg overal in Twente de meeste stemmen, afgezien van enkele stembureaus in Enschede waar GroenLinks de grootste was.

‘Enorme achterban’

Bij de Kamerverkiezingen heeft NSC een gat geslagen in de kaart van BBB, blijkt uit een analyse door NRC van de verkiezingsuitslagen per stembureau, die werden verzameld door Joost Smits van de stichting Politieke Academie. De partij van Caroline van der Plas is nog steeds sterk in het oosten van het land, maar NSC is oppermachtig in Twente, de streek waar lijsttrekker Pieter Omtzigt opgroeide.

Bij eerdere Tweede Kamerverkiezingen kreeg Omtzigt al veel voorkeursstemmen in die regio, toen hij nog op de lijst van het CDA stond. „Hij heeft daar al heel lang een enorme achterban,” zegt socioloog Bram van Vulpen, die voor zijn proefschrift onderzoek deed naar regionale onvrede. „Je ziet dat mensen in Twente heel veel vertrouwen in hem hebben. Dat is maar bij weinig Tweede Kamerleden zo sterk.” Van Vulpen wijst erop dat Omtzigt Twente vaker dan andere regio’s noemt in Kamervragen. „Niet voor niets is NSC, net als de BBB overigens, voorstander van kiesdistricten, waarbij zetels in de Tweede Kamer worden verbonden aan regionale stemmen.”

Maar de steun voor NSC is breder dan die ene regio. De nieuw opgerichte partij haalde bij ruim negen op de tien stembureaus meer stemmen dan de BBB.

In wijken waar NSC een groot deel van de stemmen kreeg, verloor BBB afgelopen verkiezingen het meest. De partij van Pieter Omtzigt haalde de afgelopen verkiezingen bijna overal in Twente meer dan 20 procent van de stemmen. De BBB verloor in dezelfde wijken juist 20 procentpunten of meer ten opzichte van de provinciale verkiezingen eerder dit jaar.

Kernelectoraat

Niet alleen waren de verliezen in Twente bijzonder sterk, BBB verloor ook in de rest van het land veel kiezers. Vooral in de middelgrote steden waar ze eerder verrassend goed scoorde. Bij de provinciale verkiezingen kwam bijna de helft van de stemmen op BBB uit stedelijk gebied, bij de Kamerverkiezingen was dat nog maar 39 procent. „Het lijkt erop dat BBB is teruggeworpen op haar kernelectoraat, ook al is het gek om daar van te spreken bij zo’n nieuwe partij,” zegt Ruud Koole, hoogleraar politicologie aan de Universiteit Leiden en voormalig senator voor de PvdA. „Ze zeggen er te zijn voor burgers en boeren, maar het lijkt erop dat de boeren hun kern zijn, terwijl ze de burgers in de kleinere steden hebben verloren.”

Bij de afgelopen verkiezingen kwam bijna 40 procent van de BBB-stemmen uit stembureaus in niet-stedelijk gebied, met minder dan vijfhonderd adressen per vierkante kilometer. Het aandeel plattelands-stemmen is waarschijnlijk nog groter, omdat stembureaus zich vaker in stedelijk gebied bevinden.

NSC deed het afgelopen verkiezingen vooral goed bij stembureaus in stedelijk gebied, met uitzondering van zeer dichtbevolkte wijken in de grote steden. Ruim 60 procent van de stemmen op NSC kwamen uit matig tot zeer stedelijk gebied, variërend van kleine plaatsen zoals Joure in Friesland tot de binnenstad van Amsterdam.

socioloogBram van Vulpen Je ziet dat mensen in Twente heel veel vertrouwen in Omtzigt hebben. Dat is maar bij weinig Tweede Kamerleden zo sterk

Het lijkt erop dat een belangrijk deel van de stedelijke en Twentse BBB-kiezers op NSC is overgestapt. Een onderzoek van peilbureau IPSOS voor de NOS liet zien dat 15 procent van de mensen die bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen voor BBB koos, in november op NSC stemde. Hoogleraar Ruud Koole verbaast dat niet. „Het zijn beide seculiere versies van het CDA. BBB en NSC baseren zich niet rechtstreeks op de Bijbel, maar heel klassieke CDA-elementen zitten er wel nog in: een sterke nadruk op gemeenschap, nabuurschap en op de tegenstellingen tussen platteland en de stad.”

Het CDA wist vroeger zowel het platteland als de kleinere steden te bereiken. Nu is dat over twee partijen verdeeld, zegt Virginie Mamadouh, universitair hoofddocent politieke geografie aan de Universiteit van Amsterdam. „In de stemmen op BBB en NSC samen zie je de oude kaart van het CDA terug. Alleen in Drenthe, Groningen en delen van Friesland was het CDA minder sterk. Dat bevestigt wat we al tientallen jaren signaleren: patronen verschuiven steeds, maar mensen blijven wel bij een vaste politieke familie.”


Lees ook
Het verkiezingsprogramma van de BBB blijft draaien om het platteland

Caroline van der Plas (BBB) spreekt begin deze week de HJ Schoo-lezing uit in debatcentrum de Rode Hoed in Amsterdam. Een flink deel van de lezing is als inleiding opgenomen in het BBB-verkiezingsprogramma.


Leeslijst