Nederland heft jarenlang bezwaar op tegen toetreden van Bulgarije tot Schengen

Nederland heft de blokkade op tegen de toetreding van Bulgarije tot het Schengengebied. Lang lag het Nederlandse kabinet dwars omdat het Oost-Europese land niet aan bepaalde rechtsstatelijke voorwaarden voldeed. Dat is sinds het toetreden van de nieuwe Bulgaarse regering verbeterd, meldt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Schengenzone bestaat uit 27 Europese landen waarbinnen vrij gereisd kan worden, zonder grenscontroles. De positieve houding van Nederland is een opvallende verandering: jarenlang was het kabinet tegen een toetreding van Bulgarije mede vanwege zorgen over de Bulgaarse rechtsstaat. Ook zou lang de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad in het land niet in orde zijn. Dat Nederland zich verzette leidde tot grote ergernis van de Europese Commissie en het Europees Parlement – alle lidstaten moeten unaniem instemmen.

Over Roemenië kon Nederland vorig jaar al wel instemmen. Dat land wacht nog steeds tot het wordt toegelaten tot de Schengenzone. De enige andere EU-landen die geen lid zijn van Schengen zijn Cyprus en Ierland, dat laatste land op eigen initiatief.


Lees ook
Brussel voert druk op rond Schengentoelating Roemenië en Bulgarije

<strong>Roemeense politieagenten</strong> tijdens een demonstratie in Boekarest. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/nederland-heft-jarenlang-bezwaar-op-tegen-toetreden-van-bulgarije-tot-schengen.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=‘Kabinet nog niet ingestemd’

Door middel van een zogenoemde ‘fact-findingmissie’ onder leiding van de Europese Commissie is nu vastgesteld dat Bulgarije geen tekortkomingen meer heeft om toe te treden. Omdat Bulgarije „op duurzame wijze rechtsstaathervormingen heeft doorgevoerd, concluderen we dat Bulgarije aan de eisen voor Schengentoetreding voldoet”, licht een woordvoerder van Van der Burg toe. Die hervormingen zijn doorgevoerd door de in juli dit jaar verkozen regering. „Het kabinet heeft nog niet ingestemd, maar het kabinet besloot wel dat het wil instemmen als het in Brussel geagendeerd wordt”, aldus de woordvoerder.

Naast Nederland lag ook Oostenrijk dwars bij een toetreding van Bulgarije. Dat land lijkt de blokkade van vrij reizen iets te willen versoepelen op het gebied van luchtverkeer, meldden internationale media eerder deze week. Dat zou betekenen dat Bulgaren niet door de paspoortcontrole hoeven als ze binnen de EU vliegen. Wel blijft Oostenrijk zorgen hebben over illegale migratie als de grenzen van Schengen worden verbreed.



Leeslijst