Alain Clark: ‘Bij 28 graden een kerstsingle opnemen, heel bijzonder’

Alain Clark: „We zingen, dansen en mogen om de beurt een liedje kiezen. En natuurlijk kijken we een kerstfilm.”

Alain Clark: „We zingen, dansen en mogen om de beurt een liedje kiezen. En natuurlijk kijken we een kerstfilm.”

Foto Roger Cremers

Interview

Alain Clark, zanger Alain Clark nam een kerstsingle op tussen de palmbomen in Los Angeles. Het duet met Trijntje Oosterhuis is verrassend feestelijk en funky.

‘Gister was ik in de tv-studio om mijn liedje ‘Father & Friend’ te zingen voor de Top-2000. Die wordt uitgezonden op kerstavond, dus er was een kerstdecor, nepsneeuw en versiering. Zo kreeg ik al een voorproefje van het kerstgevoel”, zegt zanger Alain Clark. Al eerder nam hij een voorschot op Kerst. In september nam hij in Los Angeles zijn nieuwe kerstsingle ‘What U Doing For Christmas’ op, geschreven door hemzelf en pianist Remko Kühne, en samen gezongen met Trijntje Oosterhuis.

Zondagavond vierde Alain Clark in de Afas Live in Amsterdam het vijftienjarige jubileum van zijn album Live It Out . Bekend is hij van hits als ‘Back In My World’ en ‘Father & Friend’, het ontroerende duet met zijn vader Dane Clark over hun relatie. Clark schrijft ook voor andere artiesten, zoals Maan.

Al in 2014 maakte de zanger een kerstsingle, ook samen met zijn vader. Dit ‘Going Back For Christmas’ had fluwelige strijkers en stemmige zang. Het nieuwe kerstlied met Trijntje is daarentegen verrassend feestelijk en funky, met een orkestratie van rinkelende ‘jingle bells’ en meermalen de aanmoediging van beide zangers om het leven te ‘vieren’: „I’m planning to get funky in December/ And it would be a party if you came”.

„Het was een bijzondere ervaring om tussen de palmbomen, bij een temperatuur van 28 graden, een kerstsingle op te nemen”, zegt Clark. „Ik was in Los Angeles aan het werk aan mijn nieuwe album, met producer Justin Stanley. In een halve dag namen we dit kerstlied op. We speelden het met zijn allen tegelijk, live, juist om het gevoel van nabijheid te krijgen.” Alleen Oosterhuis, die niet in LA kon zijn, zong haar partij later apart in.

https://www.youtube.com/watch?v=EPI6oSpCIKQ

Hij vindt dat het nummer een beetje doet denken aan Motown-soul. „In de hoogtijdagen van Motown, de jaren zestig, werden de meeste liedjes live ingespeeld, dus die hebben dezelfde directe klank. Maar ook door het pre-refrein, waar ik zing „Come and join the magic/ Of this long and jolly night”, dat lijkt op de akkoorden van Marvin Gaye in zijn nummer ‘You’re All I Need To Get By’.”

Hij zingt de schrijnende melodie van Gayes refrein. „Ook hier liggen de tonen dicht bij elkaar, dat geeft dat pijnlijke effect. Dat vond ik voor ons nummer een goede opmaat naar het echte refrein, dat wordt er des te vrolijker door.”

Zelf, zegt hij, is hij opgegroeid met kerstnummers uit de jaren tachtig, zoals ‘Last Christmas’ van Wham en ‘Do They Know It’s Christmas’ van Band Aid. „Dat kwam door mijn moeder, zij had een cassette met die liedjes. Die haalde ze ieder jaar tevoorschijn. Dan riepen wij, de kinderen, ‘Nee, niet weer!’, maar uiteindelijk vonden we het geweldig en dansten en zongen we door de kamer.”

Nu viert hij Kerst met zijn eigen gezin en eigenlijk, zegt hij, is er niet veel veranderd vergeleken met zijn jeugd. „De feestdagen draaien ook bij ons om lekker eten en muziek. We maken allemaal een playlist, kleden ons feestelijk aan. We zingen, dansen en mogen om de beurt een liedje kiezen. En natuurlijk kijken we een kerstfilm.”

Het kerstnummer ‘What U Doing For Christmas’ gaat hij uitvoeren als hij te gast is in de kerstshow Soulful Christmas van Trijntje Oosterhuis, eind december organiseert ze een aantal avonden. „Trijntje heeft dit keer gekozen voor een intieme akoestische begeleiding van vooral piano. Ons nummer is bedoeld om op te dansen, inderdaad, maar dat zal ook in de kleine bezetting wel lukken. Trijntje heeft beloofd dat ze een tas met jingle bells bij zich heeft, voor de toeschouwers in de zaal. Zij zullen ons ondersteunen.” Hij lacht. „Ik hoop op een ritmisch publiek.”

Soulful Christmas with Trijntje & Friends: 24/12, 27/12-30/12 Dominicus Kerk, Amsterdam, met wisselende gasten, zoals Shirma Rouse en het ZO! Gospel Choir. Alain Clark is te gast op 28/12. Info: soulfulchristmas.nl