Bachs ‘Weihnachtsoratorium’ klinkt bij het Nederlands Kamerkoor als lopen door een winterlandschap

Het mag dan wel niet sneeuwen deze dagen, er zijn genoeg kansen om het winterse gevoel op te zoeken in de concertzaal. Bijvoorbeeld bij het Nederlands Kamerkoor, dat je deze week kunt horen met Bachs Weihnachtsoratorium. Je hoeft de eerste tonen van het openingskoor, met die trompetten en pauken, maar te horen, en je zit meteen al in de kerstsfeer. Net als in 2017 neemt het NKK dit jaar Concerto Köln mee. Zichtbaar enthousiast onderstreept het orkest de eerste woorden (‘Jauchzet, frohlocket!’) van het koor. Dirigent Peter Dijkstra kiest voor een vlot tempo.

In zijn Weihnachtsoratorium neemt Bach je mee in de periode vanaf de geboorte van Jezus tot en met de kraamvisite van de drie wijzen uit het oosten. De delen wisselen elkaar af in toon: waar het eerste deel juichend begint, benadrukt Bach in het tweede deel juist de rust en stilte bij de herders in het veld. Terwijl het engelenkoor ‘Ehre sei Gott in der Höhe’ aan het einde van het dat deel juist weer lekker krachtig is. Een stuk vol contrasten dus.

Die contrasten maakt Dijkstra duidelijk door te focussen op een glas-helder geluid. Het helpt dat Concerto Köln op traditionele instrumenten speelt: die klank is zachter dan die van moderne instrumenten, waardoor het koor en de solisten ruimte hebben voor duidelijke dynamische tegenstellingen, van jubelend tot echt mooi verstillend. Dat hoor je bijvoorbeeld goed in de echo-aria ‘Flößt, mein Heiland, flößt dein Namen’, waar sopraan, echo-sopraan en hobo elkaar subtiel opvolgen. Het voelt alsof je door een besneeuwd landschap loopt: de stemmen zijn helder als de frisse lucht, het orkest knispert subtiel als sneeuw onder je voeten.

Staande instrumentalisten

En zoals je alles beter kunt horen op een koude dag, zo zijn ook de losse stemmen in het ensemble door Dijkstra’s heldere benadering goed te horen. De wisselwerking van de coloraturen van tenor Zachary Wilder in de aria ‘Frohe Hirten, eilt, ach eilet’ (Blije herders, haast u) en de fluit zijn haarfijn te horen. Leuk detail: niet alleen de zangsolisten staan, ook de musici uit het orkest staan op als ze een solistische begeleiding spelen. Daardoor worden zang en begeleiding ook visueel aan elkaar verbonden.

Hetzelfde geldt in de aria ‘Schließe, mein Herze’, die het kan opnemen tegen het populaire ‘Erbarme Dich’ uit Bachs Matthäus-Passion. Mezzosopraan Anke Vondung creëert ermee een breekbaar en verstild moment. Ze wordt geholpen door een net zo kwetsbaar gespeelde vioolpartij.

Het enige contrast dat je in deze uitvoering een beetje mist, zijn de contrasten in tempi. Het vlotte tempo van het openingskoor wordt constant volgehouden, waardoor de avond soms een beetje gehaast klinkt. Soms hadden de trompetten baat gehad bij een iets rustiger tempo. De alt-aria ‘Schlafe, mein Liebster’ – een wiegenliedje – had in een lager tempo wat meer gevoeld als een slaapliedje voor de baby in de kribbe.


Lees ook
De ‘Bachificatie’ van de feestdagen: Nederland omarmt Bachs Weihnachtsoratorium

Het <strong>Windsbacher Knabenchor</strong> zingt in het Concertgebouw” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/bachs-ac280c298weihnachtsoratoriumac280c299-klinkt-bij-het-nederlands-kamerkoor-als-lopen-door-een-winterlandschap.jpg”><br />
</a> <span class=https://www.youtube.com/watch?v=TVPdVAh3l_4


Leeslijst