CPB: wie baan verliest wordt ook eerder ziek, en omgekeerd

Mensen met een hoog risico op gezondheidsklachten lopen ook vier keer meer risico om later afhankelijk te worden van een uitkering. En omgekeerd hebben mensen met een hoog risico op baanverlies ook een dubbel zo grote kans om ziek te worden. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een onderzoek dat donderdagochtend verscheen.

Het onderzoek laat zien dat de kansen om ernstig ziek of afhankelijk van een uitkering te worden samenhangen en scheef verdeeld zijn over de bevolking. Tegenslagen op de arbeidsmarkt zijn vaak een voorbode van gezondheidproblemen of schulden, en omgekeerd.

Voor de gehele Nederlandse bevolking is het risico om een jaar later afhankelijk te worden van een uitkering 2 procent. Bij mensen met problematische schulden stijgt dat risico volgens het CPB naar 10 procent. Voor mensen die starten met medicatie tegen psychische klachten zoals antidepressiva of antipsychotica stijgt het risico naar 8 procent, net als voor mensen die minstens één dag op de intensive care hebben gelegen.

Het onderzoek laat ook zien dat bepaalde groepen kwetsbaar zijn voor baanverlies en gezondheidsklachten. Mensen met flexibele contracten, een migratie-achtergrond of weinig vermogen lopen zowel een hogere kans op baanverlies als op gezondheidsklachten. Volgens het CPB biedt het onderzoek aanleiding om preventief beleid te richten op mensen die op basis van één tegenslag hoog risico lopen op een andere tegenslag.

De CPB-onderzoekers gebruikten geanonimiseerde gegevens over inkomen en uitgaven aan gezondheidszorg van miljoenen 25- tot 60-jarigen in Nederland.



Leeslijst