Amelanders zien in de groepsapp: PowNed is op de pont

Raadslid Rudolf Teuben gebruikt graag grote woorden. Maar hij meent het. Het eiland „schudt op zijn grondvesten”, zegt het gemeenteraadslid van Ameland ’82 aan de koffie thuis. Ineens had iedereen het over hun mysterieuze feest, en dat wil geen Amelander. Want eigenlijk praat je niet over sunneklaas. „Maar misschien moeten we maar eens een tipje van de geheimzinnigheid prijsgeven. Dat heeft PowNed dan helaas voor elkaar gekregen.”

Het begint allemaal op de pier, dinsdagmiddag 5 december. Het is al donker. De Amelanders staan op scherp, want PowNed heeft zijn woord gehouden: de omroep komt filmen bij het besloten feest. De verslaggever en een cameraman zijn gezien op de veerboot, het kenteken van de auto verschijnt al snel in een groepsapp van Amelandse mannen. Twee van hen vertellen, anoniem, een week later tegen NRC hoe ze betrokken raken bij het achtervolgen en belagen van de PowNed-journalisten.

Met auto’s en een trekker vormen zij een trechter voor het verkeer dat van het autodek rijdt. De Amelanders willen duidelijk maken dat het slecht met de journalisten afloopt als ze het eiland op gaan met draaiende camera. Dat ze intimidatie niet schuwen, blijkt ook uit een video van eerder op de dag. Daarin worden drie jonge vloggers vriendelijk doch dreigend verzocht het eiland af te gaan. „Jullie worden van alle kanten ingesloten, dat overleven jullie niet”, krijgen ze te verstaan. De jongemannen pakken de pont terug.

Meters meegevoerd

De PowNed-crew komt met de laatste veerdienst vanuit Holwerd. Vijf mannen drommen rond de auto, één van de eilanders kruipt direct op de motorkap en bonkt op de voorruit. Dan geeft de PowNed-chauffeur gas, is te zien op beelden van één van de groepsleden. De man op de motorkap wordt meters meegevoerd en blesseert zich aan zijn enkel als hij zichzelf er af laat glijden. Hij zal later aangifte doen wegens mishandeling en poging doodslag.

Het bezoek van PowNed aan het traditionele sunneklaasfeest werd een week geleden landelijk nieuws. Na het incident op de pier werden de verslaggever, een cameraman en een beveiliger (tevens chauffeur) met auto’s achterna gezeten door eilanders, zo is te zien op beelden die de omroep de volgende dag online zet. De journalisten werden op verschillende plekken opgewacht en de belagers zouden ook hebben geprobeerd hun auto te rammen.

„Van journalisten blijf je met je poten af”, zei demissionair minister Dilan Yesilgöz (Jusititie en Veiligheid, VVD) afgelopen vrijdag. Over de rol van de politie trad ze niet in detail tegenover PowNed: het onderzoek loopt nog.

„Misschien moeten we maar eens een tipje van de geheimzinnigheid prijsgeven”

PowNed kraakte direct het optreden van de politie. „Pas toen ik Yesilgöz belde, kwamen ze in actie”, beweert omroepdirecteur Dominique Weesie. Volgens de politie is er tijdig gehandeld door „de betrokken partijen” ter plaatse uit elkaar te halen. De politie van regio Noord wilde op de avond zelf geen aangifte opnemen. Inmiddels zijn „over en weer” aangiften gedaan. Van PowNed tegen de groep mannen. Maar ook de eilanders zijn kwaad, omdat de PowNed-auto op mensen zou zijn ingereden. „Wij nemen dit onderzoek zeer serieus. Als journalisten hun werk niet kunnen doen en er sprake is van een conflictsituatie, dan komt de persvrijheid in het geding”, aldus de politie in een verklaring.

Het incident doet denken aan de agressie waar journalisten tijdens de coronapandemie mee te maken kregen. Toen werd onder meer een fotojournalist in Lunteren door een shovel met auto en al in de sloot geduwd, werden journalisten belaagd bij kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel en kreeg een Groningse stadsblogger molotovcocktails door zijn raam gegooid nadat hij verslag had gedaan van een coronademonstratie. PowNed twijfelde aanvankelijk of het de beelden van het incident online zou zetten. „Mensen zien dit en denken: dit is een vrijbrief om dit ook te doen als ik het ergens mee oneens ben”, zei PowNed-journalist Mark Baanders bij talkshow Renze.

Vrouwonvriendelijk

Bij de bakkerij in Hollum is het sunneklaas-incident een week na de ophef nog het gesprek van de dag. De radio had gebeld, 3FM. Of iemand kon uitleggen wat sunneklaas inhield? „We dansen en doen de polonaise”, had één van de bakkers gezegd. „Ik had meteen de haak erop gegooid”, zegt haar collega nu. Namen willen ze niet geven – je praat niet over het feest met buitenstaanders.

Het feest, eigenlijk een spel, kent regels die zich slecht tot grondrechten verhouden. In het dorp Nes mogen de vrouwen na vijf uur ’s middags op 4 en 5 december niet naar buiten. Dan wordt het dorp ‘geveegd’ door mannen met witte lakens en koehoorns die ze laten schallen over het eiland in het pikkedonker. Als de straten leeg zijn, kunnen groepen mannen zich ongezien in hun pakken hijsen. In ‘huuskes’, groepsaccomodaties op het eiland, dansen de vrouwen met uitgedoste mannen die langskomen.

Het spel speelt zich buiten af. Als die mannen buiten lopen en een ander groepje treffen, grommen ze en schudden ze elkaar stevig de hand. ‘Voesten’, heet dat.

Soms gaat er iemand van onder de achttien jaar schuil in een pak. Klopt je vermoeden en noem je de juiste naam, dan houdt het spel voor de tiener op en moet hij naar huis. Pik je er een vrouw uit tussen de mannen, dan is het ook voor haar voorbij. Daar komen soms wat tikken met de stok bij kijken, volgens de geruchten. Een vrouw uit Hollum heeft het daarom zelf nooit aangedurfd om mee te gaan in een groepje vermomde mannen, zegt ze. „Ik heb geen zin in een blauwe kont.”

Hotels, restaurants en winkels zijn tijdens sunneklaas dicht. De boodschap aan toeristen en andere vastelanders: kom niet. Maar het feest speelt zich grotendeels op straat af. En dan wordt publieke omroep PowNed principieel, want in de openbare ruimte is filmen toegestaan.

Levensgevaarlijk

PowNed deelde afgelopen zaterdag een video die toont hoe de crew wordt belaagd.
Beeld PowNed

PowNed laat echter in zijn reportage de eigen rol in het tumult van die avond onbenoemd, zeggen de eilanders. „Ze waren zelf levensgevaarlijk bezig”, zegt één van de mannen over het doorrijden van de PowNed-chauffeur met een man op de motorkap.

Na de oploop bij de pier stappen de mannen in hun auto’s en begint de achtervolging. Ze rijden voor, achter en ook naast de auto met de PowNed-crew. Die stopt niet. Op een kruising in Nes gaat het mis met een tegemoetkomende auto, die bij de groep hoort die PowNed wil insluiten. „Wow, we worden aangereden!”, zegt verslaggever Parsa in het item. De impact is hoorbaar. Later in de reportage toont hij een ingedeukte rechterflank en flinke krassen.

NRC zag ook andere beelden waarop de PowNed-auto te zien is bij deze botsing. Daar lijkt het contact met de tegemoetkomende auto gering. Ook de politie zou beschikken over deze beelden. Een paar eilanders wijzen op een scheve paal in Nes: daar zou de schade van zijn.


Lees ook
PowNed doet aangifte wegens Amelandse ‘knokploeg’ die verslaggeving sunneklaasfeest wilde voorkomen

De redactievloer van Powned en GeenStijl in Amsterdam.

Kan dit kloppen? Omroepdirecteur Weesie reageert furieus. „Ze beginnen over een paaltje? Schandalig.” Hij blijft er bij dat ze „geramd” zijn. Zo staat het ook in een brief die PowNed-advocaat Jens van den Brink dinsdagavond verstuurt aan het OM. Daarin doet die zijn beklag, omdat de gehavende lease-auto „naar weten van PowNed” niet is onderzocht. „Terwijl dit onderzoek vrij gemakkelijk had kunnen leiden tot een match met de auto die op hen in is geramd.” Het OM gaat hier niet op in, maar zal de advocaat antwoord geven, zegt een woordvoerder.

‘Morele steun

Waarom gingen de mannen over tot achtervolging? Het doel, zeggen twee van hen, was om PowNed tot stoppen te dwingen. Feit is: de politie gaat over de openbare orde, niet zij. „Wat zou jij doen als je maat zo van de motorkap valt?”, zegt één van hen.

„Dit had anders gemoeten”, zegt raadslid Teuben. Maar hij spreekt in de gemeenteraad maandagavond wel zijn „morele steun” uit voor de mannen die in zijn ogen opkwamen voor de traditie. „Namens ons allemaal.” Hij hoopt dat de burgemeester hem daarin volgt. Voor het eerst in de geschiedenis komt het besloten sunneklaasfeest in een raadsvergadering ter sprake, door zijn vragen. „Dat neemt niet iedereen mij in dank af”, zegt Teuben. „Maar we moeten iets doen. want dit loopt zo niet goed af.” Hij ziet een bredere trend: „Authentiek Nederland levert steeds meer cultuurhistorische tradities in. Is ons feest het volgende?”

Burgemeester Stoel zegt dat steun in wat voor vorm „geen pas zou geven”, nu de onderzoeken nog lopen naar de betrokken Amelanders. Hij ziet ook geen mogelijkheid voor de gemeente om het feest te beschermen tegen invloeden van buitenaf. „In feite zijn er niet veel maatregelen om te nemen, tenzij het in beslotenheid verder gaat.”

Hoe verder? Rust rond sunneklaas is alles wat de Amelanders willen. Maar Dominique Weesie heeft geen goed nieuws voor het eiland. „We komen terug”, zegt hij geëmotioneerd. „Met tien cameraploegen. En drones.”



Leeslijst