Hatseflats. De lijfspreuk van Peter Gillis sluit naadloos aan bij het besluit van de gemeente Asten vorige week over zijn vakantiepark Prinsenmeer. Per direct trok het College de horecavergunning van het vakantiepark in en wees het de lopende aanvraag voor een exploitatievergunning af.
Vakantiegangers kregen twee dagen om het park te verlaten. Door alle boekingen ging een streep. „Daar waar andere ondernemers zich aan wet – en regelgeving houden, zien we bij Oostappen Groep een jarenlang patroon van het stelselmatig overtreden van diezelfde regels. Dit leidt tot rechtsongelijkheid en dat kunnen wij niet accepteren”, stelde de Astense burgemeester Anke van Extel- van Katwijk in een verklaring.
Beteuterd stond ’s lands bekendste vakantieparkondernemer – die vragen van NRC inhoudelijk onbeantwoord liet– een verslaggever van Powned te woord. „Ineens wordt er geen vergunning verleend. Ik vind het zeer triest”, aldus Gillis – eigenaar van acht vakantieparken in Nederland en drie in België.
Dat ‘ineens’ behoeft enige nuance. De ster van het SBS6-realityprogramma Massa is Kassa ligt al jaren overhoop met gemeenten, onder meer vanwege de illegale vestiging van arbeidsmigranten op de vakantieparken die hij exploiteert. Gillis heeft een geschiedenis van het negeren van lasten onder dwangsom en andere lokale handhavingsinstrumenten. Hij gaat bovendien ver in het ventileren van zijn onvrede: een omstander filmde vorig jaar dat Gillis tegen het gemeentehuis van Asten urineerde.
Die gemeente lijkt nu het panacee voor de aanpak van Gillis te hebben gevonden: de lokale gemeenteregels aanpassen waardoor niet alleen de horeca, maar ook het vakantiepark zelf vergunningsplichtig wordt – en onderhevig aan een zogeheten Bibob-onderzoek.
Handel en wandel onderzocht
„Bij zo’n onderzoek staat de vraag centraal of er een ernstig gevaar bestaat dat een ondernemer een vergunning gebruikt om geld wit te wassen of andere strafbare feiten te plegen”, zegt universitair docent Benny van der Vorm van de Universiteit Utrecht die promoveerde op de inzet van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob). Daartoe onderzoekt het Landelijk Bureau Bibob – onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid – de eerdere handel en wandel van de ondernemer.
Lees ook
Realityster Peter Gillis aangemerkt als vermeende criminele ondernemer
uitspraak van de rechtbank Gelderland, die de horecasluiting overeind hield, leert namelijk dat Gillis en Oostappen Groep gelinkt worden aan een reeks strafbare feiten op belastingvlak: van sjoemelen met loonheffingen tot miljoenen te weinig aan omzet- en vennootschapsbelasting betalen. Ook zou door Oostappen Groep en gelieerde rechtspersonen in strijd met het omgevingsrecht, Drinkwaterbesluit en Bouwbesluit zijn gehandeld. Gillis wordt bovendien valsheid in geschrift en overtreding van de Wet wapens en munitie verweten. Daar komt bij dat de ondernemer momenteel door het OM vervolgd wordt wegens belastingfraude en mishandeling van zijn ex-partner.
„Als andere gemeenten aankloppen bij het Landelijk Bureau Bibob krijgen zij hetzelfde te horen als de gemeente Arnhem: namelijk dat er een ernstig gevaar is dat de exploitatievergunning gebruikt zal worden voor het plegen van strafbare feiten”, zegt Van der Vorm.
Tegen deze achtergrond doemt voor Gillis uit een inventarisatie van NRC bij de acht Nederlandse gemeenten waar de Brabander een vakantiepark exploiteert een gitzwart scenario op. Waar Asten de gemeenteregels in augustus 2022 aanpaste om de exploitatie van vakantieparken vergunningsplichting te maken, deden de gemeenten Cranendonck, Maasgouw en Peel en Maas hetzelfde. In de laatste twee gemeenten worden Gillis’ vergunningsaanvragen op dit moment behandeld.
Meer gemeenten volgen
Bovendien zullen meer gemeenten ditzelfde pad bewandelen. Deze donderdag stemt de gemeenteraad van Valkenswaard, waar Gillis vakantiepark Brugse Heide bezit, over de aanpassing van de lokale gemeenteverordening die per 1 januari 2024 een exploitatievergunningsplicht voor campings en recreatieparken in het leven roept. In Roerdalen (vakantiepark Boschbeek) wordt die vergunningsplicht eveneens vanaf het nieuwe jaar van kracht. Ten slotte stelt de gemeente Arnhem te werken aan de invoering van de vergunningsplicht en de gemeente Terneuzen die nadrukkelijk te overwegen.
Bibob-expert Van der Vorm ziet het daarom somber in voor Gillis. De vakantieparkondernemer kan het intrekken van zijn vergunningen weliswaar steeds aanvechten, maar gezien de systematiek van de Wet Bibob is de kans op succes beperkt. „De bewijslast in dit soort bestuursrechtelijke procedures is lager dan in het strafrecht. De rechter toetst slechts of het aannemelijk is dat strafbare feiten zijn gepleegd en of er ernstig gevaar voor misbruik van de vergunning bestaat. Bij Gillis is het moeilijk voorstelbaar dat de rechter niet tot die conclusie komt.”
Leeslijst