Spiritueel toiletten boenen met Wim Wenders in Tokio

Elke keer als hoofdpersoon Hirayama in Perfect Days, Wim Wenders’ nieuwste film, zijn favoriete eettentje bezoekt, is er honkbal op de televisie. Het is Wenders’ hommage aan de films van Yasujiro Ozu, waarvan enkele ook honkbalscènes bevatten. Over de door hem bewonderde Ozu maakte Wenders in 1985 de documentaire Tokyo-Ga. Met Perfect Days keert Wenders terug naar het land van de rijzende zon.

De in Tokio gedraaide film volgt Hirayama (een geweldige Kôji Yakusho) in zijn dagelijkse routine, die geen sleur is maar juist veel vreugde brengt. Met plezier en toewijding maakt Hirayama de prachtige openbare toiletten van Tokio schoon, hij heeft zelfs een speciaal spiegeltje waarmee hij onder de rand van de wc-pot kan kijken. Tijdens de lunchpauze gaat hij naar het park, bij het binnengaan knikt hij kort naar de traditionele Torii-poort die het heilige van het profane scheidt, waar hij elke dag het licht dat door de boombladeren valt fotografeert. Die aandacht voor bomen heeft een pendant in zijn belangstelling voor de Skytree (luchtboom), Tokio’s televisietoren en het hoogste gebouw van Japan. Telkens als hij die passeert, zet hij een cassettebandje op.

Liefhebbers van Japan herkennen in Hirayama’s spirituele preoccupaties het shintoïsme, een animistische religie met veel aandacht voor de door geesten bevolkte natuur, en het fenomeen ‘komorebi’: lichtval dat door bladeren valt en schaduwen op de grond veroorzaakt. Maar Hirayama is ook westers gericht, met zijn voorliefde voor cassettebandjes met muziek van Lou Reed, Patti Smith en Nina Simone. Daarnaast leest hij voor het slapen gaan boeken van Faulkner en Patricia Highsmith. Hij woont in een eenvoudig huis, leeft een eenvoudig leven en geniet van eenvoudige dingen. Allemaal zaken waar de moderne mens in zijn gejaagdheid aan voorbij gaat.

https://www.youtube.com/watch?v=icz34JEfpWk

Lees ook
een interview met regisseur Wim Wenders: ‘Hirayama is onzichtbaar voor de wereld, maar hij ziet en hoort alles’

Hirayama maakt een designtoilet schoon in ‘Perfect Days’.

Zijn dagelijkse ritme wordt verstoord als zijn van huis weggelopen nichtje op de stoep staat. Dat ook zij Highsmiths verhaal Terrapin leest, verklaart waarom zij wegliep: Highsmith had een moeilijke relatie met haar moeder. Hirayama’s verleden krijgt reliëf als zijn welgestelde zus haar dochter op komt halen, met allerlei suggesties over zijn voorgeschiedenis – uitleg die bijna jammer is in een film over leven in het hier en nu. „Nu is nu en volgende keer is volgende keer”, doceert hij zijn nichtje.

Dat Hirayama een analoge man is – hij weet niet wat Spotify is – vertaalt Wenders op filmische wijze door te kiezen voor een 1.33:1 beeldformaat, net zo ‘ouderwets’ als zijn hoofdpersoon. Wenders’ pleidooi om met veel meer aandacht om je heen te kijken en intens te genieten van simpele (immateriële) zaken is hartverwarmend, en bovendien buitengewoon fraai gefilmd. Een perfecte film voor de feestdagen.



Leeslijst