Opinie | Zie migratie als een kans in plaats van een bedreiging

Zijn we vergeten dat Amsterdam zijn rijkdom mede dankt aan gevluchte Belgen uit Antwerpen aan het eind van de 16de eeuw? Amsterdam was van alle steden in Europa het meest tolerant in de toelating van vluchtelingen, en niet al te kritisch over hun geloof.

Amsterdam, Nederland, heel Europa lijkt zijn tolerantie inmiddels kwijt ten opzichte van vluchtelingen. Oekraïners gedoogden we nog maar Syriërs en Afrikanen moeten we niet. Staatssecretaris Eric van den Burg (VVD) doet zijn best met een spreidingswet, om asielopvang te spreiden, maar het huidige politieke klimaat biedt weinig hoop. En zelfs de in hun eigen ogen gematigde Nederlanders echoën inmiddels ook dat ons land te klein is, we echt geen plaats hebben.

De realiteit is dat we, zeker als klein land, weinig grip hebben op vluchtelingenstromingen, veroorzaakt door oorlogen en in de nabije toekomst alleen maar versterkt door een onleefbaar klimaat. Wanneer gaan we de vluchtelingen zien als een kans? Europa heeft een vergrijzende, maar ook steeds verwendere populatie. Veel banen willen we zelf niet doen. Voor de schoonmaak, nachtdiensten, bezorging, orderpikken, oogsten, inpakken, plukken, catering zijn we nu al in grote mate afhankelijk van buitenlandse arbeidskrachten. Daar komt nog een toenemende zorgbehoefte bij van een populatie die steeds langer leeft met chronische welvaartziekten.

Het platteland ontvolkt

Waarom durven we niet creatiever en groter te denken? Ons brein eens inzetten om oplossingen te bedenken in plaats van tegenargumenten te verzinnen. Zelfs in Nederland hebben we nog genoeg plaats, omdat we zowel hier als in Europa, de gewoonte hebben zo dicht mogelijk op elkaar te wonen. De laatste decennia trekt de stad en ontvolkt het platteland. Provincies als Drenthe, Limburg en Groningen klagen over het gebrek aan economische activiteit. Waarom gebruiken we deze plekken niet voor nieuwe steden? Steden voor en door vluchtelingen, waar vanzelfsprekend ook Nederlanders kunnen wonen.

Kent u het computerspelletje Sim City? Vanuit het niets een stad opbouwen? Hoe mooi zou dat zijn? Met alle nieuwe kennis en stedelijke toepassingen rondom milieu en leefbaarheid. In elke stad een ziekenhuis en een universiteit. Met kernwaarden als inclusiviteit, innovatie en duurzaamheid? Waar een nieuwe bevolking leert waar het werkelijk om gaat in het leven – zelf huizen kunnen bouwen, riolering aanleggen, wegen, duurzame energie voorziening, liefde en kennis van de natuur, tolerantie ten opzichte van elkaars geloof en levensovertuiging. Een stad bestuurd door een raad van wijzen, gebaseerd op volledige gelijkheid tussen man en vrouw. Ik denk dat er genoeg ingenieurs, architecten, ecologen, stedenbouwkundigen, leraren, filosofen en artsen hun kennis willen inzetten om vanuit het niets prachtige steden te maken. Met alle vluchtelingen hebben we weer mensen om te bouwen, om te metselen, te zorgen en te verfraaien. Een nieuwe Gouden Eeuw lonkt. Vergis je niet in de kennis die veel vluchtelingen bezitten en vergis je niet in hun bereidheid en wilskracht om een nieuw en veilig leven op te bouwen.

Comfortabele positie

Natuurlijk zijn er tegenargumenten: hoe wordt het bestuurd? Krijgen we vergunningen, komt er geen ruzie, trekt het juist niet meer immigranten aan? Wellicht. Maar de huidige crisis, de polarisatie en de onwil en onkunde om vluchtelingen op te vangen is onmenselijk, vanuit onze comfortabele positie omdat wij wel op een plek leven waar nu geen oorlog is, het klimaat nog gunstig en we veel rijkdom te danken hebben aan het verleden.



Leeslijst