Het al door de Tweede en Eerste Kamer goedgekeurde wetsvoorstel tegen dierenleed in de veehouderij zal ook op 1 januari 2024 niet ingaan. Het is demissionair minister Piet Adema (Landbouw, ChristenUnie) namelijk vooralsnog niet gelukt om in gesprekken met de grootste veehouderijsectoren (varkens, pluimvee, melkvee en kalveren), marktpartijen en maatschappelijke organisaties tot een convenant te komen, dat een soort praktische bijlage van de Wet dieren moet worden. Dat blijkt uit een maandag door Adema verstuurde brief aan de Tweede Kamer.
Den Haag nam het wetsvoorstel al in 2021 aan. Partij voor de Dieren zag dit amendement-Vestering, vernoemd naar initiatiefnemer en inmiddels opgestapt Kamerlid Leonie Vestering, als het einde van de huidige intensieve veehouderij in Nederland. De partij hoopte na goedkeuring van beide Kamers dat het amendement op 1 januari 2023 ingevoerd zou worden. Vooral rechtse partijen, en ook Adema, waren echter kritisch. De minister noemde het wetsvoorstel na toetsing onduidelijk en onuitvoerbaar, waarna hij voorstelde om met belangenpartijen tot het convenant te komen en de wet pas op 1 januari 2024 in te laten gaan.
De belangenpartijen zijn het echter nog altijd niet allemaal met elkaar eens. Weliswaar zijn de pluimvee- en varkenssector tot gezamenlijke plannen gekomen met de Dierenbescherming, maar voor de melkvee- en kalversector geldt dit nog niet. Adema heeft zodoende te maken met verschillende achterbannen met ieder hun eigen „belangen en wensen”, zo zegt hij. Ook de demissionaire status van het kabinet maakt de invoering van de wet moeilijk. Volgens Adema kan het Rijk daardoor „geen langjarig (financieel) commitment” geven.
Voorstanders van de wetswijziging waren, mede door de val van het kabinet, al langer bang dat het amendement niet op 1 januari 2024 zou ingaan en mogelijk zelfs een stille dood sterft. Het convenant moest namelijk ook aansluiten bij het ‘Landbouwakkoord’, dat in juni van dit jaar klapte. Het komt de veesector daarnaast niet slecht uit om, met uitzicht op een nieuw rechts kabinet met daarin BBB, een overeenkomst uit te stellen.
Leeslijst