Donald Tusk voorgedragen als nieuwe premier van Polen door parlement

Donald Tusk kan zich opmaken voor een nieuwe termijn als premier van Polen. De oppositieleider, die het land leidde van 2007 tot 2014, kreeg maandag een meerderheid van de Sejm, het Poolse parlement, achter zich. Naar verwachting treden Tusk en zijn regeringsploeg deze week nog aan.

Dat Tusk de nieuwe regeringsleider van het Centraal-Europese land zou worden is geen verrassing. Bij de verkiezingen in oktober wist zijn pro-Europese coalitie, bestaande uit drie partijen, een meerderheid van de zetels in het parlement te behalen. De rechts-nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) werd weliswaar de grootste partij, maar raakte zijn meerderheid in het parlement kwijt.

Coalitie

PiS-leider Mateusz Morawiecki mocht wel proberen een regering te vormen, maar zoals verwacht mislukte dat. In het parlement kreeg hij maandag ook geen steun voor zijn minderheidsregering, waarmee de weg openligt voor een nieuw premierschap van Tusk. De drie partijen in zijn coalitie sloten in november al een akkoord, waarbij onder meer de ministersposten werden verdeeld.

In zijn toespraak aan het parlement haalde Tusk nog uit naar de PiS, die acht jaar aan de macht waren in Polen. „Vanaf morgen zullen we in staat zijn om de fouten recht te zetten, zodat iedereen, inclusief de zwaksten, zich thuis zullen voelen in Polen”, zei hij volgens de Poolse krant Wyborcza.


Lees ook
PiS oogst hoongelach bij onrealistische formatiepogingen in Polen

Jaroslaw Kaczynski, al jaren de de facto leider in Polen, luistert naar partijgenoot en premier Mateusz Morawiecki, maandag in het Poolse parlement in Warschau.


Leeslijst