BNNVARA erkent de Raad voor de Journalistiek weer

Drie jaar nadat BNNVARA de samenwerking met de Raad voor de Journalistiek opschortte, heeft de omroep nu besloten om de Raad, een onafhankelijke instantie die klachten over journalistiek behandelt, vanaf 1 januari toch weer te erkennen. BNNVARA reageert daarmee op een aantal onlangs aangekondigde aanpassingen in de werkwijze van de Raad, bedoeld om aan kritiek van onder andere BNNVARA tegemoet te komen.

„De optelsom van deze verbeterpunten zien wij als een erkenning van de bezwaren die BNNVARA heeft geuit op de werkwijze van de Raad. Dat is een positieve ontwikkeling”, aldus een verklaring van de omroep. Alleen het BNNVARA-programma Zembla, gespecialiseerd in onderzoeksjournalistiek, gaat nog niet mee in de terugkeer tot de Raad.

„Hoewel de makers van die redactie ook verheugd zijn met de verbeterpunten, is voor hen een terugkeer nu niet mogelijk”, schrijft BNNVARA. Dat hangt samen met een rechtszaak die nog loopt naar aanleiding van een uitzending van Zembla en „haar ervaringen in het verleden”. Zembla wil eerst nog „de uitwerking van de verbeterpunten afwachten” voordat zij terugkeert.

De Raad voor de Journalistiek werd in 1960 opgericht om mensen die zich door journalisten slecht behandeld voelden, de mogelijkheid te bieden daarover een klacht in te dienen bij een onafhankelijk, laagdrempelig orgaan. Maar de laatste jaren was sprake van een toenemende ‘juridisering’, waarbij klagers met advocaten en uitgebreide dossiers voor de Raad verschenen.

De Raad, die een vorm van zelfregulering is en bemand wordt door vrijwilligers, werd volgens BNNVARA gebruikt als een soort voorportaal voor een echte rechtszaak. En daarvoor is de Raad nooit bedoeld en ook niet voor uitgerust vonden BNNVARA en ook de Raad zelf.

Om aan de bezwaren tegemoet te komen zal de Raad vanaf komend jaar alleen nog klachten behandelen als de klager ervan afziet voor dezelfde journalistieke publicatie naar de rechter te stappen. Bij zittingen van de Raad wordt advocaten gevraagd zich zoveel mogelijk op de achtergrond te houden. De mogelijkheden om in beroep te gaan tegen een uitspraak van de Raad worden verruimd.

De Raad voor de Journalistiek „is blij dat BNNVARA terugkeert en vertrouwt erop dat ook Zembla zich binnenkort weer zal aansluiten”, reageert voorzitter Frits van Exter.


Lees ook
Raad voor de Journalistiek komt critici tegemoet: advocaten moeten zich op de achtergrond houden

BNNVARA schortte drie jaar geleden de samenwerking met de Raad voor de Journalistiek op nadat deze de journalistiek in een uitzending van <em>Zembla</em> had beoordeeld als ‘deels onzorgvuldig’.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/bnnvara-erkent-de-raad-voor-de-journalistiek-weer.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=

Leeslijst