Twee maanden geen publiek bij Grieks topvoetbal na ‘moordzuchtige aanval’ op politieagent

Alle Griekse voetbalwedstrijden in de hoogste divisie worden tenminste de komende twee maanden zonder publiek gespeeld, zo maakte de Griekse regering maandag bekend, aldus internationale persbureaus. Deze maatregel neemt de overheid nadat een politieagent donderdag in Athene zwaargewond raakte bij een rel die georganiseerd was door voetbalhooligans. Grieks voetbal gaat al decennia gepaard met heftig geweld tussen supporters.

De 31-jarige politieagent werd met een vuurpijl in zijn been geraakt, wat een ernstige bloeding en een hartstilstand veroorzaakte. Hij is nog altijd in een coma. „Deze moordzuchtige aanval is niet het eerste geval van extreem fangeweld de afgelopen jaren. Criminelen die zich voordoen als sportfans begaan serieuze misdrijven, waarbij ze mensen verwonden en doden”, aldus een regeringswoordvoerder.

Voordat Griekse topclubs weer fans mogen toestaan, moeten ze in hun stadions beveiligingscamera’s ophangen en een ticketsysteem invoeren waarbij de identiteit van elke bezoeker wordt gecontroleerd.

Vorig jaar werden de veiligheidsregels voor clubs al aangescherpt nadat de negentienjarige voetbalsupporter Alkis Kampanos in de Noord-Griekse stad Thessaloniki door supporters van een rivaliserende club op straat werd aangevallen en uiteindelijk gedood met messen, een koevoet en een sikkel. De twaalf daders, allen tussen de 21 en 26 jaar oud, kregen gevangenisstraffen variërend van twintig jaar tot levenslang.



Leeslijst