Asielzoekers mogen na bezwaar omwonenden voorlopig niet in Van der Valk-hotel in Uden verblijven

In een Van der Valk-hotel in het Brabantse Uden mogen voorlopig geen asielzoekers verblijven. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant vrijdag besloten, nadat omwonenden bezwaar hadden gemaakt. De gemeente Maashorst, waarin Uden ligt, moet eerst een besluit nemen over de vergunningsaanvraag van het Veiligheidsberaad en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De nieuwe bewoners zouden er eigenlijk op 11 december komen wonen en er tot uiterlijk 1 oktober 2026 verblijven.

Wanneer de gemeente een besluit heeft genomen, kunnen omwonenden in Uden opnieuw bezwaar maken. Zij deden dit eerder omdat de asielzoekers in hun ogen in het hotel worden „gedumpt”, schrijft persbureau ANP. De omwonenden krijgen na het besluit van de gemeente twee weken om een bezwaarschrift in te dienen. In dat geval mogen er „tot de bestuursrechter een beslissing heeft gemaakt geen asielzoekers in het hotel gehuisvest worden”, aldus de rechtbank. Het is onduidelijk op welke termijn de gemeente een besluit neemt over de vergunningsaanvraag.

Wat mee zou spelen, is dat de gemeente de onderzoeken naar de gevolgen van de asielopvang nog niet heeft afgerond. „Dit rijmt niet met de stelling van Maashorst die erop neerkomt dat met de zorgen, zienswijzen en belangen van betrokkenen rekening is gehouden.” De rechtbank laat vrijdag weten dat de gemeente Maashorst „de belangen van omwonenden niet mag vergeten”. Daarnaast heeft de gemeente nog niet besloten waartegen omwonenden precies bezwaar kunnen maken, waardoor zij zich volgens de rechter „terecht voor een voldongen feit gesteld” zien.



Leeslijst