Twee kunstenaars in prachtige dialoog met de tomeloze tekeningen van C.F. Hill

Best een beetje curieus zijn ze, de zogeheten ‘ziekte-tekeningen’ van de Zweedse kunstenaar Carl Fredrik Hill (1849-1911). Op 28-jarige leeftijd raakte de zeer van zichzelf overtuigde landschapsschilder in Parijs in een heftige psychose, waarna hij terugkeerde naar zijn ouderlijk huis in Lund. Daar werd hij tot zijn dood door zijn moeder en zussen verzorgd. In die tijd maakte hij duizenden tekeningen, veel wilder en impulsiever dan de keurige impressionistische landschappen van daarvoor. De tekeningen bleven tot lang na zijn dood voor de buitenwereld verborgen. Nadat ze vanaf 1933 enkele keren tentoongesteld waren, werd zijn werk sterk bewonderd door de twintigste-eeuwse avant-garde en surrealistische kunstenaars.

De tekeningen van C. F. Hill hangen nu in Museum More in Gorssel op de tentoonstelling Rondom Hill, als aftrap van een bijzonder project: de Deens-Israëlische kunstenaar Tal R (1957) en de Zweedse kunstenaar Mamma Andersson (1961), die eerder ook al samenwerkten, maakten allebei een indrukwekkende reeks kunstwerken, waarmee ze reageren op de manische figuren en patronen in het werk van Hill.

De periode waarin de ziekte-tekeningen gemaakt zijn beslaat bijna drie decennia, en ze zijn er dan ook in alle soorten en maten: van wild met zwart krijt op het papier gekraste landschappen (die zijn nog vrij traditioneel) tot priegelige pentekeningen op grote vellen papier van enorme paleizen en kathedralen die worden bevolkt door tovenaars, tijgers en draakachtige figuren.

C.F. Hill, Brullend edelhert, 1883-1911 (Kleurpotlood op papier, 36,7 × 22,6 cm.)
Foto Johanna Rylander / Museum More

Eindeloos veel tekeningen zijn er van naakte vrouwen, met kogelronde borsten, die in onnatuurlijke houdingen over het papier kronkelen. Hill tekende verder watervallen, bergtoppen en als een fontein spuitende penissen in een kalm meertje. Soms zijn de tekeningen ronduit akelig: zoals de ontklede vrouw die door een geel beest wordt beklommen. Of de vrouw van wie de hals is opengesneden, grimmig zwart gutst uit haar hals. En dan zijn de meest expliciete of erotische tekeningen nog vernietigd door Hills nabestaanden.

Als de tekeningen van C.F. Hill al mooi zijn te noemen, dan zijn ze dat vanwege de directheid waarmee ze op het papier zijn gezet. Af en toe verraadt een tekening het vakmanschap dat Hill wél had: in de krachtig opbollende keel van een brullend hert bijvoorbeeld, dat hij met zwart kleurpotlood op papier zette. Of in de manier waarop een naaldboom bij hem omhoog kan huppelen – takken naar links, takken naar rechts, hup naar de top.

Mamma Andersson, Slaap, 2022 (olieverf en acrylverf op doek, 140 × 200 cm.)
Foto Nora Bencivenni

Mamma Andersson

De vrouwen die bij Hill zo kil en wezenloos over het papier tollen, lijken te zijn geland – of hebben gronding gevonden – op de schilderijen van Mamma Andersson. In de werken Slaap (2022) en Slapeloos (2021) ligt een stenen torso gedrapeerd over een sereen landschap, het hoofd ligt te rusten op een verhoging in het landschap, de hand is over de horizon gevouwen. Andersson kiest ervoor om de figuren uit het werk van Hill niet als levende mensen af te beelden, maar als klassieke beelden of maskers – het zorgt voor een prettig soort afstand en rust.

Zoals ook op De Vader (2021), waarop een persoon met de rug naar de kijker gericht een masker voor zich houdt: als kijker zie je alleen het houtachtige masker en een flard van het gezicht. Heel treffend symboliseert ze daarmee de gespletendheid die ook in de werken van Hill zit. Op andere werken plaatst Andersson fragmenten van tekeningen van Hill op de rug van een gedecoreerde stoel – de werken worden er gesprekspartners van, waartegenover je kunt plaatsnemen (Conversation heet deze serie dan ook).

Maar het is lang niet allemaal kalm en beheerst wat Andersson schildert: het brullende hert van Hill plaatst ze op een vaas (wel kalm), maar het krijgt ook een spuwende vlam uit zijn open bek (wauw!).

Ronduit spectaculair is de zachte toets waarin Andersson werkt: haar zwarte olieverf lijkt soms als poederig krijt op het doek te liggen, waardoor het een soort tijdloze rust krijgt – het is een manier van werken die zich niet in reproducties laat overbrengen.

Mamma Andersson, De vader, 2021 (olieverf en acryl op doek, 105 x 80 cm). en Mamma Andersson, In aanwezigheid van een clown, 2022.
Foto Per-Erik Adamsson / Museum More

Tal R

Tegenover de gedempte pasteltinten en het trefzekere zwart waarmee Mamma Andersson werkt, staan de felle vrijwel ongemengde kleuren van Tal R. Op grote, kleurrijke doeken met veel rood en zwart maakt hij collages van de figuren uit Hills tekeningen. Zijn werken zijn meer cartooneske ‘remixen’ van de figuren uit Hills tekeningen. En ook bij Tal R heeft het zwart een bijzondere rol: het is soms vermengd met zijn felle kleuren, voor een donker accent. Op het werk Danser op het stenenstrand (2022) wordt een patroon van een bijna abstracte groene, roze en paarse danser ruw verstoord door een zwarte wolk, die lijkt te verwijzen naar het zwart uit de keel op een tekening van Hill.

Tal R, Fontein, slotspel en Lillen, 2022 (olieverf op doek, 113 × 137 cm.)
Foto Anders Sune Berg / Galleri Bo Bjerggaard

Tal R doet meer vormexperimenten dan Andersson: hij maakte ook kinderlijke kleurpotloodtekeningen (net als Hill) en eenvoudige abstracte lijntekeningen op zilverpapier (net als Hill) – deze werken zijn interessant, maar hebben niet de overtuigingskracht die de werken van Mamma Andersson wel hebben.

Maar de grote prestatie van dit project is dat het geen ‘wedstrijdje’ is geworden – hier zijn drie kunstenaars (één op een eeuw afstand) met elkaar in gesprek. De tekeningen van Hill worden er niet minder duister of raadselachtig door, maar je krijgt er wel grip op – doordat je ze nu ook door de weloverwogen blik van Mamma Andersson en Tal R kunt bekijken.


Lees ook
‘Kunst is de enige plek waar een psychose schoonheid kan opleveren’

<strong>C.F. Hill</strong>, <em>Untitled (Woman)</em>, 1883-1911″ class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/twee-kunstenaars-in-prachtige-dialoog-met-de-tomeloze-tekeningen-van-c-f-hill.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=

Leeslijst