Tweeduizend Slowaken de straat op uit protest tegen afschaffing corruptiebestrijder

Een groep van ongeveer tweeduizend Slowaken heeft donderdag in de Slowaakse hoofdstad Bratislava geprotesteerd tegen het plan van de nieuwe regering om het speciale openbaar ministerie te sluiten. Dat schrijven internationale persbureaus. De speciale aanklager bestaat sinds 2004 en houdt zich bezig met grote misdaden, zoals spraakmakende moorden, terrorisme en corruptie.

De regering, onder leiding van Robert Fico, kondigde woensdag aan het speciale openbaar ministerie binnen enkele weken te sluiten. Volgens Fico heeft de aanklager mensenrechten geschonden. Ook beschuldigde hij de aanklager er al langere tijd van bevooroordeeld te zijn ten opzichte van zijn Smer-partij.

In strijd met de rechtsstaat

Oppositiepartijen, die het protest voor het regeringsgebouw organiseerden, zeggen dat het plan in strijd is met de rechtsstaat. Volgens hen is de afschaffing bedoeld om corruptieverdachten die banden hebben met de partij van Fico te helpen. Zonder speciaal openbaar ministerie komt de vervolging van grote misdaden weer op het bord van regionale parketten terecht, die er geen recente ervaring mee hebben.

Ook de Europese Commissie en de Verenigde Staten hebben hun zorgen geuit over het plan. Brussel adviseert Slowakije geen overhaaste beslissingen te nemen, en ook de Verenigde Staten vinden dat er eerst overlegd moet worden met partners „op landelijk en Europees niveau”.

Fico was al drie keer eerder premier van Slowakije, maar moest in 2018 vertrekken toen er massale protesten ontstonden in het land vanwege de moord op een journalist die onderzoek deed naar corruptie en de regering van Fico. Maar na een campagne met een pro-Russisch verhaal wist hij met zijn populistische partij afgelopen september weer de verkiezingen te winnen. Meteen kondigde hij aan alle militaire steun aan Oekraïne, waar Slowakije eerder een trouwe bondgenoot van was, stop te zetten.


Lees ook
Hoe Slowakije diep verdeeld is over de Europese Unie

<strong>Michal Šimecka</strong> van Progressief Slowakije neemt het bij de verkiezingen dit weekend op tegen de populistische oud-premier Robert Fico. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/tweeduizend-slowaken-de-straat-op-uit-protest-tegen-afschaffing-corruptiebestrijder.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=

Leeslijst