Syrische man uit Druten opgepakt wegens foltering, marteling en seksueel geweld tegen Syrische burgers

In Druten is vrijdagochtend een 55-jarige Syrische man opgepakt die ervan wordt verdacht internationale misdrijven te hebben gepleegd in Syrië. Dat meldt het OM vrijdag. Hij wordt onder meer verdacht van seksueel geweld als misdrijf tegen de menselijkheid. Het is volgens het OM voor het eerst dat iemand in Nederland van dit zware misdrijf wordt beschuldigd.

De man wordt ervan verdacht dat hij in 2013 en 2014 hoofd was van de verhoorafdeling van de National Defence Force (NDF) in de Syrische stad Salamiyah. De NDF is een militie die in 2012 werd opgericht tijdens de Syrische burgeroorlog om het verliezende Syrische leger te helpen. De afdeling bestaat veelal uit handlangers van de Syrische president Bashar al-Assad.


Lees ook
Eerst Assads strijder, nu asiel in Nederland

Syriërs lopen in een verwoeste straat in de wijk al-Arkoub, in Aleppo eind 2016.

Volgens het OM heeft de verdachte zich vanuit zijn functie schuldig gemaakt aan foltering en marteling en seksueel geweld als misdrijf tegen de menselijkheid. De VN definiëren foltering als „het toebrengen van ernstige lichamelijke of geestelijke pijn, door of in opdracht van de overheid, met als doel een bekentenis te krijgen of angst aan te jagen”. Misdrijven tegen de menselijkheid zijn misdrijven die worden gepleegd als „onderdeel van een stelselmatige aanval gericht tegen de burgerbevolking”.

Sinds 2021 in Nederland

De man is in juli 2021 in Nederland aangekomen en kreeg een tijdelijke asielvergunning. Vorig jaar verhuisde hij met zijn gezin naar het Gelderse Druten. Kort na zijn aankomst in Nederland kwam het Team Internationale Misdrijven (TIM) hem op het spoor, waarna een onderzoek werd gestart.

Sinds 2011 woedt een burgeroorlog in Syrië, waarbij de regering van president Assad protesten van burgers keihard neerslaat. Hierbij wordt het Syrische leger gesteund door meerdere paramilitaire groeperingen. Syrische burgers worden op grote schaal gearresteerd door Assads veiligheidsdiensten.



Leeslijst