Popicoon Peter Gabriel kan na 21 jaar nog steeds niet kiezen (dus mogen de fans dat doen)

Goedmakertje van Peter Gabriel (73), die zijn fans 21 jaar liet wachten op een nieuw album: ze mogen zelf kiezen wat ze willen horen. De tiende plaat van het Britse popicoon heet i/o (de afkorting voor ‘input/output’) en verschijnt in verschillende versies.

Er is een hoopvolle en opbeurende zogeheten ‘Bright-Side Mix’ én de rauwere, meer grillige ‘Dark-Side Mix’. De uitersten zijn minder extreem dan de benamingen suggereren. Het is voor luisteraars dus geen duivels dilemma of ze Jantje lacht of Jantje (of beter: Petertje) huilt willen horen. Het gaat eerder om nuanceverschillen die topproducers Spike Stent (bright) en Tchad Blake (dark) uit de speakers weten te toveren.

En alsof het nog niet genoeg is, is er nog een dérde uitvoering. Kapitaalkrachtige audiofielen kunnen de ‘In-Side Mix’ door producer Hans-Martin Buff beluisteren (pardon: ondergaan), maar om de beloofde maximale sonische omsingeling te kunnen garanderen moeten ze dan wel een kostbare surround-installatie hebben staan.

Aardappel vermomd als luxe

Drie platen inéén, of één plaat in drieën: je zou het een camouflagetruc kunnen noemen waarmee Gabriel zijn grootste handicap probeert te verhullen. Hij lijdt nu eenmaal aan chronisch en oneindig perfectionisme. In de begindagen bij progrockpioniers Genesis dreef hij zijn bandleden ermee tot waanzin. In de daarop volgende solocarrière leverde het hem monsterhits op als ‘Sledgehammer’ en ‘Don’t Give Up’, het bloedstollende duet met Kate Bush.

Maar twee decennia twijfelen over twaalf nieuwe nummers hebben Gabriels keuzestress over het ultieme geluid niet kunnen wegnemen. Die hete aardappel schuift hij nu dankbaar door naar de luisteraars, maar dan vermomd als luxe-opties.

Dat het beste nooit goed genoeg is, wisten de liefhebbers natuurlijk allang. Bovendien kenden ze de liedjes al, want Gabriel heeft ze het afgelopen jaar één voor één gelanceerd, iedere maand bij volle maan. Het zijn stuk voor stuk kunstwerkjes en ontdekkingstochten, verfijnd en geraffineerd, alsof ze zijn gemaakt voor de showroom van een hifi-dealer. Rafelrandjes zijn nergens te bekennen.

https://www.youtube.com/watch?v=us5JFGeKRQo

In de onheilspellende ontdekkingstocht ‘The Court’ (in de Bright-Side Mix of in de Dark-Side Mix) duikt in elke hoek weer een onverwacht geluid of spannend ritme op. Werkelijk alles knispert en fonkelt: drums, percussie, piano’s en synthesizers. Gabriels karakteristieke, zachtaardig stemgeluid klinkt nog net als vroeger, inclusief het scherpe en licht gekwelde randje in plotseling aangezette frasen of luide uithalen.

Optimisme

Alsof de tijd heeft stilgestaan predikt hij in ‘Love Can Heal’ (Bright of Dark) en ‘Live and Let Live’ (Bright of Dark) een onvermoeibare boodschap van optimisme, verbroedering en verzoening. In het titelnummer (Bright of Dark) hekelt hij de menselijke arrogantie en viert hij dat hij even veel waard is als de slurf van een olifant of de zuignap van een octopus.

Als hij zich in ‘Olive Tree’ (Bright of Dark) zelfs weet in te leven in een zaadje („Water falling on me, it’s all waking me up”), zie je Gabriel meteen voor je in de hoogtijdagen van Genesis, in zijn beroemde bloemenkostuum.

Alleen hebben de vrolijke handclaps en schettertrompetten die je in het refrein tegemoet stralen een wel erg hoog jarentachtiggehalte (niveau: ‘You Can Call Me All’ van Paul Simon). De gedateerde funkgitaartjes uit ‘Road to Joy’ (Bright of Dark) lijken uit dezelfde tijdmachine te komen. En ‘This is Home’ (Bright of Dark) had ook van oud-collega Phil Collins kunnen zijn.

De vraag is of dat erg is, of eerder logisch, na twee decennia schaven. De 73-jarige zanger heeft al beloofd dat zijn volgende plaat minder lang op zich zal laten wachten. Of in ieder geval geen 21 jaar.



Leeslijst