In het Jeugdjournaal zag ik Teddy van tien uit Engeland. Hij voerde een eenmansactie tegen de nerd-emoji, zo’n icoontje dat je in telefoonberichtjes plakt. De nerd, dat is dat gele ronde hoofdje met zwart brilletje dat twee voortanden bloot lacht. Niet direct een spitting image van Teddy, maar hij voelt zich als brildrager „gekwetst” door de afbeelding en vooral door waar de afbeelding voor staat. Laat ik zeggen, je stuurt de nerd niet mee als je jezelf of de ander heel snugger vindt. Teddy bedacht een alternatief emoticon, eentje waarin hij zichzelf wel herkent. Geel gezichtje, een lichter montuur bril en een glimlach zonder die tandjes. Hij noemt het de genie-emoji. Kijk, zo zet je naar je hand hoe je gezien wil worden.
Later op de avond, in Het uur van de wolf, kwam de documentaire Barbara Stok – Hoe goed te leven Striptekenaar Barbara Stok maakt van haar leven en zichzelf een tweedimensionale versie, ze is een stripfiguur in haar autobiografische stripverhaal. De eerste tekening met zichzelf in de hoofdrol dateert van 1 mei 1992, na een dolle avond uit. Ze was begin twintig, volgde de Fotoacademie, verfde haar haar paars en drumde in een punkband. Barbara Stok de stripfiguur is lang en dun, zoals zij, heeft een bos krullen en een spitse neus en ze zegt wat Barbara Stok denkt en bedenkt. Herkenbaar en humoristisch. Simpel én spitsvondig.
Hoe vervelender haar leven wordt, als fotograaf en journalist van een huis-aan-huisblad, hoe talrijker en geestiger haar tekeningen worden. Haar burn-out brengt ze in beeld, haar angst om te sterven – ‘Mijn hart stopt.’ ‘Ik ga dood.’ ‘O, toch niet.’ Haar eerste stripboekjes kopieert ze in tienvoud, niet ze aan elkaar en deelt ze uit aan vrienden. Inmiddels heeft ze veertien boeken gemaakt, wordt ze door NRC gerekend tot ‘de belangrijkste stripmakers van Nederland’, schreven The Times en The Guardian lovende recensies over haar werk en won ze in 2023 de Stripschapprijs voor haar oeuvre.
Maar een prater, nee dat is ze niet. Haar strips drukken beter uit wat ze bedoelt te zeggen dan zijzelf. Documentairemaker Frank Wiering lost het op door haar tekeningen te laten spreken, haar te laten voorlezen uit eigen werk en hij legt haar stille wanhoop vast als ze op een stripbeurs wordt omsingeld door groepjes journalisten die haar steeds dezelfde vragen stellen over de autobiografische elementen in haar werk. Ze is haar strip, en andersom. „Echte gebeurtenissen en ware gevoelens.”
Wiersma filmt bij haar thuis, in haar huurhuis in Groningen, met haar man Ricky, in haar moestuin en op een grote, internationale Comic-beurs in Barcelona waar bezoekers zich uitdossen als hun favoriete stripfiguur en Barbara Stok verkleed gaat als zichzelf. We zien haar zoeken naar het goede, we horen haar tobben over het klimaat, de dictatuur van de markt en ongelijkheid. Al die woorden worden pas licht als zij ze vangt in een strip van twee plaatjes. Man en vrouw heffen het glas. „We moeten de economie gewapenderhand ontwrichten”, zegt hij. Ze proosten en zeggen: „Maar niet vandaag.”
Even dacht ik dat de documentaire Genoeg heette, en dat was best een passende titel geweest. De rode draad in haar werk en leven, zegt ze, is: hoe goed te leven. Zij zoekt (en vindt) daar antwoord op bij de Griekse cynici, de filosofische stroming van vóór de stoïcijnen. Diogenes, Crates, Epicurus en Hipparchia, een van de eerste vrouwelijke filosofen en over haar gaat Stoks graphic novel De filosoof, de hond en de bruiloft. Niets is genoeg voor wie wat genoeg is weinig vindt. Afstand doen van alle materiële zaken en leven als een hond op straat. Je filosofie léven, dat idee. Dan begrijp je ook waarom Barbara Stok bij de ontvangst van de Stripschapprijs éven als een hond op het podium ging liggen. Pootjes omhoog.
Leeslijst