Weerstand tegen zes weken ouderschapsverlof van een kandidaat-wethouder heeft het einde van Volt in het Maastrichtse college van B en W bezegeld, zegt Volt in de Limburgse hoofdstad. Dat ouderschapsverlof is een frame, beweren de overige zes coalitiepartijen. Die zes weken was de kandidaat gegund, maar betekent in de praktijk dat Maastricht vier maanden zonder wethouder zit.
Gezien de zwaarte van de vacante portefeuille (WMO, welzijn) is dat onverantwoord, zegt wethouder Frans Bastiaens van de Senioren Partij Maastricht. „De kandidaat zou dan pas op 25 maart beschikbaar zijn. Dat is strijdig met de gevoelde urgentie. Het gaat om levens van mensen in de stad.”
Jules Ortjens, fractievoorzitter van Volt, vindt dat vanwege de zwaarte van de portefeuille juist de beste kandidaat – die van zijn fractie – zou moeten worden benoemd. „Wij droegen een keigoed iemand voor. De urgentie en de enorme vraagstukken in het Sociaal Akkoord zijn voor ons reden om niet onder druk akkoord te gaan met een B-kandidaat. Ouderschapsverlof is bovendien een essentieel recht, ook voor een wethouder.”
Volt stelde twee mogelijkheden voor: de kandidaat-wethouder zou per 1 januari aantreden, met zes weken ouderschapsverlof rond de geboorte van het kind in februari en maart, of de kandidaat zou daarna aantreden. De rest van de coalitie vond beide opties onaanvaardbaar. Die suggereerde, na de weigering van Volt om een andere kandidaat aan te dragen, vervolgens een alternatieve voordracht van iemand uit de eigen gelederen, een onafhankelijke kandidaat. Toen Volt ook daar niet mee kon instemmen, kwam het dinsdag tot een coalitiebreuk.
Anita Bastiaans, de wethouder die vanaf de vorming van de Maastrichtse coalitie namens Volt wethouder was, kondigde vorige maand haar vertrek aan. Ze wordt per 1 januari bestuurslid van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), maar vertrok al met ingang van 1 december op het stadhuis. Eind vorige maand stopte ook Alex Meij (Partij Veilig Maastricht (PVM), Sociale Zaken, Gezondheid, Personeel en Organisatie) om gezondheidsredenen als wethouder. Voor hem is inmiddels een vervanger gevonden.
De Maastrichtse coalitie bestond uit de SPM, D66, PvdA, CDA, VVD, PVM en Volt. Zonder de twee raadszetels van Volt steunt het college nog altijd op een meerderheid van 22 van de 39 raadszetels in de Limburgse hoofdstad.
Leeslijst