De strakke blik bij algemeen directeur Marcel Brands en even het vuistje bij technisch directeur Earnest Stewart. Daar waar bij miljardair Robert van der Wallen, voorzitter van de raad van commissarissen van PSV, bij de twee doelpunten halverwege de tweede helft opgewonden vreugde te zien is, op de eretribune in de Kuip.
Een 2-1 zege bij regerend landskampioen Feyenoord, dat kan onmiskenbaar gezien worden als een voorschot op de landstitel. Veertien wedstrijden, veertien zeges, met een al even voortreffelijk doelsaldo van vijftig vóór en zes tegen. Tien punten voorsprong, begin december al, op Feyenoord, de voornaamste concurrent. Dat richt zich nu op de tweede plaats, zei Feyenoord-coach Arne Slot na afloop.
Onder coach Peter Bosz, afgelopen zomer begonnen in Eindhoven, heeft PSV de Nederlandse top binnen een half jaar volledig naar zijn hand gezet. Zijn aanstelling, in combinatie met gerichte investeringen in de transferperiode met onder anderen verdediger Sergino Dest, middenvelder Jerdy Schouten en aanvallers Hirving Lozano en Noa Lang, maken dat PSV in de Eredivisie momenteel onaantastbaar is.
In een cruciale week heeft PSV een uitstekende basis gelegd voor de rest van het seizoen: FC Twente-uit, Sevilla FC-uit, Feyenoord-uit – alle drie gewonnen. Plaatsing voor de achtste finale van de Champions League gerealiseerd en met nog twee wedstrijden te gaan al verzekerd van de eerste plaats in de Eredivisie in de winterstop. Terwijl twee belangrijke aanvallers, Lang en Lozano, door blessures ontbraken tegen Feyenoord.
Brede selectie
Het laat zien dat de selectie kwalitatief breed is. Het is „de beste groep waarmee ik gewerkt heb”, zegt Bosz zondag. Hij vertelt over een positiespel in de kleine ruimte bij een training. „Je weet soms niet wat je ziet, pure kwaliteit.”
Spelers die van de bank komen, maken vaak het verschil, zei Bosz vrijdag nog. „Dat kunnen ze iedere keer, wie het ook is.” Tegen Feyenoord was het Malik Tillman die goed inviel. En Ismael Saibari – normaal niet zeker van een basisplaats – was een van de uitblinkers met zijn dribbels en krachtige spel op het middenveld.
Bosz kiest tegen Feyenoord voor een zeer offensieve speelwijze, met controlerende middenvelder Jerdy Schouten die begint als centrale verdediger ten koste van André Ramalho – normaal een vaste waarde. Zo brengt hij, met de goede passing van Schouten, extra voetballend vermogen van achteruit. Maar hij neemt defensief zo wel een gokje. Schouten is immers geen verdediger. Eerder speelde Bosz ook met deze variant in de belangrijke kwalificatiewedstrijd voor de Champions League tegen Rangers FC – met succes.
Een risico? Nee, zegt Bosz. Dat zou het volgens hem juist zijn geweest als PSV defensiever aan de wedstrijd was begonnen. „Als je negentig minuten gaat verdedigen tegen dit Feyenoord komt het niet goed”. Daarom wilde hij het initiatief nemen. „Ik heb liever dat zij [Feyenoord] achter de bal aanlopen.”
Dat lukt. PSV domineert in fases het middenveld. Het staat ultra-aanvallend, met vaak vier en soms vijf spelers diep tegen de verdediging van Feyenoord aan – spits Luuk de Jong voorop, met vleugelspelers Johan Bakayoko en Yorbe Vertessen en aanvallende middenvelder Guus Til. Constant voeren zij gegroepeerd ‘hoog’ druk uit op de verdediging en het middenveld van Feyenoord.
De thuisploeg komt op de vroege zondagmiddag niet in het vertrouwde ritme van opbouwen, vaak genoemd als een van de beste onderdelen van Feyenoord. Nu zijn veel vragende blikken te zien, moeilijke oplossingen worden gezocht. Middenvelder Ramiz Zerrouki draait regelmatig terug met een pass op doelman Justin Bijlow – als hij het niet meer weet, want in de as is het te druk. Feyenoord is statisch, op de flanken is nauwelijks diepgang, buitenspelers Calvin Stengs en Luka Ivanusec draaien veel naar binnen.
Een aspect waarin PSV excelleert. Naast die diepgang heeft het power, kopkracht, slimheid. En rust aan de bal, met Schouten. Hoe hij even de bal controleert, kort voor tijd, vlak voor het eigen zestienmetergebied, wanneer Feyenoord nog jaagt op de gelijkmaker. Bosz, met een knipoog: „We zouden zijn broer onder contract moeten nemen, want op het middenveld is hij ook goed.”
PSV slaat toe
PSV slaat, na een redelijk gelijkwaardige eerste deel, halverwege de tweede helft hard toe. Uitblinker Saibari reageert alert op een steekpass van rechtsbuiten Bakayoko, sluipt weg uit de rug van Gernot Trauner en maakt 0-1. Drie minuten later gevolgd door de 0-2: een loepzuivere kopbal van verdediger Olivier Boscagli uit een hoekschop van Joey Veerman.
Feyenoord komt nog terug tot 1-2 door een goal van spits Santiago Giménez tien minuten voor tijd. En maakt nog bijna gelijk in de extra tijd, maar middenvelder Mats Wieffer schiet over, uit een scrimmage na een hoekschop.
Bij het openingsdoelpunt gaat er een fout van Feyenoord-verdediger Lutsharel Geertruida aan vooraf; hij verspeelt op een risicovolle plek de bal als hij weg probeert te draaien. Dat moment illustreert het verschil in volwassenheid tussen Feyenoord en PSV.
Waar PSV onverstoorbaar oogt, maakt Feyenoord opvallend veel persoonlijke fouten in topwedstrijden – met afgelopen dinsdag nog twee eigen doelpunten in het Champions League-duel tegen Atlético Madrid. Het is iets dat Slot zondag na afloop in de kleedkamer ook benadrukt, volgens verdediger David Hancko: „Stop met fouten maken in grote wedstrijden.”
PSV is in dat opzicht stabieler. Ze verloren pas één keer dit seizoen, uit bij Arsenal, met 4-0. Drie dagen later wonnen ze met 4-0 bij Almere City. „Dan sta je er gewoon weer. Dat is volwassenheid voor mij”, zegt Bosz.
Het is de mix die dit PSV zo sterk maakt, vindt hij. „Talentvolle spelers, met jongens die het allemaal al meegemaakt hebben. En gasten die het samen doen. Niet de elf die op het veld staan, maar de hele selectie.” Vijf jaar na de laatste landstitel gloort er wat moois in Eindhoven.