De tijd van te veel en te weinig is aangebroken. Te veel alcohol, te weinig zon, te veel vet, te weinig slaap, véél te veel suiker, te weinig beweging. En dat ga je op een gegeven moment terugzien. Niet alleen in toenemende romigheid van de taille, ook in een algehele drabbigheid van het gezicht. Onhandig, in de periode dat je regelmatig feestelijk acte de présence moet geven. En feestelijk is niet een vale grimas bijeengehouden door brute wilskracht en hoofdpijnpoeder, of het wasachtige masker van iemand die mentaal nog in bed ligt. Enter De Lapmiddelen.
Daarmee bedoel ik niet een bindweefselmassage, spadag of sapkuur. Ik heb het over ’s middags in de spiegel kijken en constateren dat er wat moet gebeuren voordat je enigszins fleurig de avond in kan.
Een van die quick fixes is een ‘iconisch’ product, dat dit jaar veertig jaar bestaat en ter gelegenheid daarvan een gedeeltelijk nieuwe samenstelling heeft gekregen: Clarins Baume Beauté Eclair, ook bekend als Beauty Flash Balm. Mijn moeder greep in het weekend net voor borreltijd regelmatig naar de rood-witte tube. „Perfect voor als je door de dag een beetje grijzig en droog bent uitgeslagen”, aldus deze zelfbewuste maar niet overmatig ijdele vrouw. „Het maakt je huid zacht en egaal.”
Je brengt de rozige, geurige crème over je dagcrème aan. In de ochtend functioneert het als een primer, als basis voor eventuele make-up dus, later op de dag als opfrisser – wat natuurlijk alleen werkt als je niet al helemaal strak in de make-up zit. Het maakt de huid zienderogen (en vrij tijdelijk) egaler, en rimpels vervagen wat: door ingrediënten die vocht aantrekken en vasthouden zwelt je huid een klein beetje op. De ingrediëntenlijst begint met (daarvan zit er dus het meeste in) verschillende glycerine-varianten, de vochtinbrengende ruggengraat van veel huidverzorgingsproducten. Daarnaast zitten er plantenextracten in, en stoffen die de crème smeerbaar en vooral niet plakkerig of glimmend maken. Belangrijk, want voor vocht in de huid is een flinke laag vaseline nog altijd de beste methode (het zorgt ervoor dat het vocht uit de huid niet verdampt), maar het ziet er niet uit (want vet-glimmend).
Wie de motherload aan lapmiddelen zoekt, moet naar de Koreaanse beautywinkels die inmiddels in de grote steden zijn opgedoken. Koreaanse huidverzorging staat bekend om de vele stappen, maar ook om de hoge kwaliteit van de relatief betaalbare producten. YaoSkin aan het Weena in Rotterdam heeft een hele wand vol sheet masks in folieverpakkingen van rond de drie, vier euro per stuk. Geen dikke lagen smurrie die je moet laten opdrogen en afwassen, maar papieren maskers gedrenkt in serum, met uitsparingen voor ogen, neus en mond. Als je het masker er na een kwartier aftrekt en het resterende serum inmasseert, is je huid merkbaar ‘molliger’ en egaler. Het effect houdt bovendien uren aan.
Kijkend naar de ingrediënten verrast dat niet: hoge concentraties werkzame stoffen, zowel vochtminnende als kalmerende, die in dat kwartier de tijd krijgen om hun werk te doen. In de ‘Real Big Yogurt One-Bottle’ (een folieverpakking in de vorm van een potje yoghurt – had ik al gezegd dat Koreaanse beautyproducten fraai en geestig zijn vormgegeven?) worden als eerste ingrediënten genoemd: glycerine (vochtinbrengend), 1,2-hexanediol (vochtinbrengend, verzachtend), hydroxyacetophenone (antioxidant, kalmerend, betaine (vochtinbrengend) en butylene glycol (helpt stoffen dieper doorte dringen in de huid, vochtinbrengend) en arginine (bouwsteen voor collageen, vochtinbrengend).
Sommige maskers zeggen meer antirimpel te zijn, andere zeggen roodheid tegen te gaan, maar ze zijn allemaal vochtinbrengend. En ze passen heel leuk in de schoen als sinterklaascadeau.